Počast ljudima koji su svoje živote dali za slobodnu i suverenu Hrvatsku

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama stradalim u Domovinskom ratu, potom i misom zadušnicom u Crkvi sv. Rozalije, u Ivanovcu je obilježeno 30 godina od jednog od najtužnijih dana u povijesti Ivanovca, kao i ostalih naselja tadašnje južne obrane Osijeka. Vijence su položili župan Ivan Anušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Nakon pada Vukovara 1991. godine znali smo da će se Srbi i četnici premjestiti bliže Osijeku te da Antunovac i Ivanovac očekuje masivni napad. 20. studenoga palo je Ernestinovo, mještani Ivanovca bili su prisiljeni napustiti svoje domove, Antunovac smo uspjeli zadržati slobodnim još 15 dana, ali nismo uspjeli zadržati Seleš i Stari Seleš. To je bio jedan od najvećih napada na južnom dijelu obrane Osijeka, pa danas odajemo počast poginulim braniteljima i civilima, za njih palimo svijeće i polažemo vijence, a sjećanje na njih mora biti stalno. Generacije koje dolaze moraju znati što se ovdje događalo prije 30 godina, moraju znati povijest stvaranja hrvatske države, države koja je stvorena na temeljima Domovinskog rata i na žrtvama ljudi koji su svoje živote dali za slobodnu i suverenu Hrvatsku – rekao je župan Ivan Anušić.

Općinski načelnik Davor Tubanjski poručio je da je Ivanovac pretrpio velika stradanja i oštećenja u Domovinskom ratu. Smrtno je stradalo 31 branitelj i civil.

Općina Antunovac se danas razvija, no sigurno se nikada neće zaboraviti imena koja su uklesana na ovom spomeniku jer su nam omogućili ovo što danas imamo, rekao je.

Izvor: OBŽ