Obilježen Dan Grada Belog Manastira i blagdan sv. Martina

Grad Beli Manastir proslavio je svoj dan i blagdan sv. Martina, zaštitnika Grada.

Nakon polaganja vijenaca na Katoličkom groblju, u Crkvi sv. Martina biskupa održani su Sveta misa i blagoslov vina. Gradonačelnik Tomislav Rob izrazio je zadovoljstvo suradnjama s ministarstvima, Vladom RH i manjinama te istaknuo koji je to cilj njega kao gradonačelnika i Gradske uprave.

Gradonačelnik Tomislav Rob

U Hotelu Patria održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su predstavljeni kapitalni projekti koji su dovršeni u proteklih godinu dana ili su u tijeku. Sjednici su nazočili počasni građanin Grada Belog Manastira Vladimir Šeks, ministrica regionalnog razvoja i fodnova Europske Unije Nataša Tramišak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i tajnik Ivan Hampovčan, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Stipan Šašlin, saborski zastupnici Robert Jankovics, Marin Mandarić i Goran Ivanović, načelnici baranjskih općina, konzuli, predstavnici gradova i drugi gosti.

Povelje Grada Belog Manastira za zasluge u području društvenih djelatnosti i aktivnosti te zdravstva dodjeljene su Siniši Markanu, Matiji Papu, Ibojki Sičajmov i Stipi Andriću, posthumno, dok su prigodne skladbe izveli učenici Umjetničke škole Beli Manastir.

U organizaciji DZMH-a na Trgu sv. Martina prikazana je legenda o sv. Martinu uz prigodan kulturno umjetnički program, a TS Fijaker zabavljao je okupljene na Trgu slobode.

GALERIJA FOTOGRAFIJA – Facebook

Blagdan sv. Martina oduvijek je na našim prostorima bio značajan događaj. Iako je Martin zaslužio svetost zbog milosrđa i dobrih djela, danas ga povezujemo prvenstveno s vinom. Sv. Martin rođen je 316. godine u rimskoj provinciji Savariji na području današnjeg Sambotela u Mađarskoj. Na dan sv. Martina njeguje se tradicionalni pučki običaj simboličkog pretvaranja mošta u mlado vino, tzv. »krštenje vina« odnosno blagoslov vinograda.

Program obilježavanja započeo je krajem listopda i traje sve do 27. studenog. Iduća dva tjedna rezervirana su za Memorijalni šahovski turnir ¨Prof. Antun Bubalović¨, koncert učitelja Umjetničke škole, glumačke radionice, Europsku noć kazališta, smotru zborova i Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva.