Jankovics: „Nastupa dobra godina za mještane Novog Bezdana“

Zastarjela mreža električne energije u Novom Bezdanu već godinama predstavlja problem, u slučaju nevremena, stari vodovi uzrokuju nestanak struje. Zahvaljujući intervenciji Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika Mađara, ove godine će se provesti obnova električne mreže. U daljnjim planovima stoji i izgradnja mreže javnog vodovoda, izgradnja parkirališta kod crkve, a tzv. učiteljski stan bi namijenili mjesnom vatrogasnom društvu.

U Novom Bezdanu u Općini Petlovac, prije pet godina su posljednji puta provedena značajnija infrastrukturna ulaganja, tada je na ulice stavljen novi sloj asfalta. Trebala bi se obnoviti i mreža električne energije, koja je u Novi Bezdan uvedena prije šezdeset godina, i od tada nije bilo značajnijeg ulaganja.

-Stanovnicima Novog Bezdana već godinama predstavlja problem što za vrijeme kiše i vjetra, zbog starih instalacija, dođe do nestanka električne energije. Već dulje vrijeme nastojimo postići kod nadležnih da nam poprave vodove. Ništa se nije dogodilo do prije dvije godine, kada je saborski zastupnik Mađara, Róbert Jankovics uvjerio nadležni HEP da, itekako, ima potrebe za obnavljanjem – izjavio je za list Kepes Ujsag Kristijan Palinkaš, član Općinskog vijeća Općine Petlovac i predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Petlovac.

Dodao je, kako su, nakon sastanka s regionalnim voditeljem pružatelja usluga i nakon priloga privatnih osoba iz Novog Bezdana, točnije prije dva tjedna, započeli radovi na obnovi. Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, Milan Knežević, načelnik Općine Petlovac i Kristijan Palinkaš pogledali su prve rezultate izvedbe projekta.

U prvoj fazi radova, na ulice sela postaviti će se stupovi za kablove električne energije, a nakon toga slijedi smještanje vodova na stupove odnosno, njihovo pripajanje na kućanstva.

Nakon stručne provjere mreže, prema planu pristupit će se obnovi zastarjele ulične rasvjete, čime će se život mještana u Novom bezdanu učiniti ugodnijim.

-U mom dosadašnjem mandatu zastupnika, u ovome projektu je bilo potrebno učiniti najviše sitnih koraka, koji traju već tri godine, i tek sada se mogu vidjeti prvi rezultati. Radujemo se zajedno s mještanima Novog Bezdana i želim im da se sve faze radova završe do kraja godine. Nažalost, u Novom Bezdanu je jako zaostala infrastruktura i radimo na tome da se u prvoj polovini 2023. godine započne s izgradnjom vodovodne mreže, i to u potpunosti iz izvora Unijskih fondova. Osim toga, bavimo se i tzv. učiteljskim stanom, naime, voljeli bismo ga predati na upotrebu mjesnom vatrogasnom društvu. Pored svega toga, još bismo voljeli i izgraditi jedan parking u dvorištu iza crkve, kojega bi i posjetitelji programa u Domu Mađara mogli koristiti – izjavio je Róbert Jankovics, u svezi ulaganja u Novom Bezdanu.

Tekst i foto: Kepes Ujsag