Carinska unija – 1. faza

Europska komisija pokreće novi sustav kontrole uvoza (ICS2) čime se dodatno jača „prva crta obrane” carinske unije od sigurnosnih prijetnji poput nezakonite trgovine robom preko vanjskih granica EU-a. ICS2 nova je platforma za napredno upravljanje rizicima koja je u središtu reforme programa EU-a za carinsku zaštitu i sigurnost. U prvoj fazi ICS2 usredotočit će se na poštanske i hitne pošiljke koje dolaze u EU ili prolaze kroz EU zračnim putem, prije no što se primijeni na sve vrste prijevoza tereta. Njime će se postupno zamijeniti postojeći sustav kontrole uvoza u tri faze, do 1. ožujka 2024.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Današnjim pokretanjem uvodi se korjenita promjena u sposobnost carine da zaštiti građane i unutarnje tržište EU-a od dalekosežnih prijetnji koje predstavlja promet opasnom i nezakonitom robom. Njime će se pridonijeti ostvarivanju učinkovitijeg i djelotvornijeg pristupa carinskim provjerama u našim brzo rastućim lancima opskrbe, uz istodobno podupiranje jednakih uvjeta i olakšavanje zakonite trgovine preko vanjskih granica.

Podaci prikupljeni u okviru platforme ICS2 također će se uvrstiti u analitičke aktivnosti na razini EU-a, kako je utvrđeno u nedavnom Akcijskom planu za carinsku uniju EU-a. Istražuju se i podatkovne veze sa Schengenskim informacijskim sustavom i Europolom kako bi se dodatno ojačala suradnja u području sigurnosnih rizika. Priopćenje za medije dostupno je na internetu, a dodatne informacije na internetskim stranicama.