Braća Sinković zlatni na OI u Tokiju

Trofejni hrvatski veslači Valent i Martin Sinković osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u dvojcu bez na OI u Tokiju.

Braća Sinković u svom su stilu krenuli jako sa starta i odmah zasjeli na čelo. Nakon 500 metara imali su 1.16 sekundi prednosti ispred drugih Danaca, a više od dvije sekunde od ostale četiri posade. Na polovici utrke Sinkovići su već bili dužinu čamca ispred prvih pratitelja Rumunja i Danaca, a tu su prednost držali sve do posljednjih 200-tinjak metara.

”Rumunji su nas testirali do krajnjih granica jer su krenuli u napad puno ranije nego što smo mislili, već na 1000 metara. Pojačali smo na nekih 750 metara i onda smo popustili u završnici jer je bllo dosta vala i pojavio se umor.  Došli smo pobijediti i to smo uspjeli – kazao je Valent kroz smijeh.

“Uvjeti su bili gori u polufinalu, a sve što smo dogovorili s trenerom, to smo i ostvarili. Rumunji su nas iznenadili, ali smo znali da moramo napraviti razliku prije finiša, jer su vrlo dobri u završnici. Vratio nam se osjećaj otprije pet godina, ispisali smo povijest” – izjavio je Martin, dodavši:

“Sada idemo na odmor, ja idem tri tjedna. Sada ćemo i lakše trenirat, nema više pritiska i onih 10 posto više koje daješ na treningu jer je olimpijska godina. Sjećam se rujna nakon Rija, baš sam guštao trenirati”.

Treća je ovo olimpijska medalja za braću Sinković i to u trećoj različitoj disciplini, nakon srebra u četvercu na pariće iz Londona 2012. te zlata u dvojcu na pariće iz Rio de Janeira 2016. Kreator svih tih njihovih uspjeha je trener Nikola Bralić.

U trenutku proslaska braće kroz miks-zonu jedan od nazočnih novozelandskih novinara se okrenuo i samo rekao:

“Nadljudi”.