Bonavita

U Trnavi je 24. lipnja održana 30. Bonavita, tradicionalna manifestacija koja okuplja vinogradare iz cijele Slavonije i Baranje. Na ovogodišnjoj, jubilarnoj Bonaviti stručni je sud imao težak zadatak odrediti najbolje između 135 uzoraka.

Šampion je Traminac izborna berba bobica iz 2015. godine Iločkih podruma, a šampion graševine je Kutjevačka graševina ledena berba iz 2015. godine. Šampion crnih vina je Cabarnet sauvignon iz 2015. godine vinarije Apostol iz Trnave, a šampion suhih mirnih vina je Sauvignon iz 2016. godine vinarije Iuris iz Erduta. Dva velika zlata dobili su Graševina izborna berba iz 2015. godine Vinarije Svijetli dvori iz Karanca i Graševina ledena berba iz 2015. godine vinarije Perak d.o.o. iz Kutjeva.
Uz načelnicu Općine Trnava Irenu Mikić Brezina, manifestaciju su posjetili i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, saborski zastupnici Domagoj Mikulić i Domagoj Hajduković te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je dodijelio glavne nagrade.

– Drago mi je da Bonavita već 30 godina uspješno okuplja vinare i vinogradare. Slavonija i Baranja imaju idealnu poziciju za vinovu lozu i proizvodnju vrhunskih vina. Upravo to treba poticati i ubuduće, jer je enologija dio bogatog turističkog potencijala naše županije. Samo zaokruženom pričom koja će gostima ponuditi gastro i eno užitak te smještaj i dodatne sadržaje možemo očekivati kvalitetniji turistički napredak. Manifestacije poput ove doprinose vidljivosti naše vinske i vinogradarske ponude, a na nama je da je upotpunimo i drugim turističkim sadržajima – rekao je župan Anušić.

Nakon proglašenja pobjednika nastupila su kulturno-umjetnička društva “Vesela Šokadija” Lapovci i “Kondrićani” iz Kondrića, a gost večeri bio je Zvonko Bogdan. Za vrijeme večernjeg programa posjetitelji su mogli kušati ocijenjena i nagrađena vina, a ona će nakon što se kataloški obrade biti izložena na Đakovačkim vezovima u vezovskom šatoru.