Bogatić o neodgovornom trošenju javnog novca

Vjećnici SDP-a Beli Manastir nisu prihvatili izvješća o radu i financijskom poslovanju Baranjske čistoće i Stanouprave na nedavno održanom gradskom vijeću, a svoje su razloge objasnili u službenom priopćenju..
”Prema izvještaju koji je prezentirao direktor Baranjske čistoće, tvrtka je poslovala s dobiti od 166.005 kuna, u što sumnjamo da je točno iz sljedećih razloga: u izvještaju Baranjske čistoće na što uveliko utječe krajnji rezltat tvrtke porasla su nenaplaćena potraživanja sa 4,64 miliona kuna na 6,45 miliona kuna, očigledno nije vršeno vrijednosno usklađivanje potraživanja koja su zastarijela i sporna (učinjeno samo u iznosu od 115.000 kuna), te je upitna njihova naplata. S druge strane direktor se hvali poboljšanom naplatom, ali ovi podaci iz izvješća ga demantiraju. Sljedeće na što smo ukazali je drastično povećanje iznosa za plaće s 5,47 miliona kuna na 6,79 (povećan broj zaposlenih, u zadnje dvije godine za cca 25 osoba) što nema poslovnog opravdanja iz razloga što Baranjska čistoća obavlja skoro pa isti obim posla koji je obavljala i prijašnjih godina (a u budućnosti će i manje jer će se održavanje nerazvrstanih cesta i urbane opreme povjeriti privatnoj tvrtci). Povećane su i obveze tvrtke s 3,7 miliona kuna na 5,9 miliona kuna koje će u budućnosti ukoliko se nastave ovakvi trendovi teško biti servisirani. Prije tri mjeseca na Gradskom vijeću od strane većine izglasana je subvencija Baranjskoj čistoći u iznosu od 1,2 miliona kuna kojom Baranjska čistoća održava likvidnost tvrtke, te time joj se omogućava daljnje funkcioniranje. Postavlja se pitanje ako tvrtka tako dobro posluje čemu subvencija u tome iznosu? Ukoliko se ove brojke usporede s 2016 godinom rezultat tvrtke je još porazniji, ali sve ovo je već viđeno prije u Baranjskom vodovodu, te je realno da je gubitak višemilionski, što će na kraju da plate građani povećanom cijene usluge. Pratiti ćemo daljnji razvoj situacije, te pozvati Državnu reviziju da ispita poslovanje Baranjske čistoće.

S druge strane na samoj sjednici Gradskoga vijeća došli smo do informacije da je Stanouprava u zadnje dvije godine povećala broj zaposlenih sa 6 na 12, kupila 4 vozila (VW Passat, VW Crafter, VW Caddy i Renault Megane) što smatramo da u ovome trenutku nepotrebno, te nema ekonomskog opravdanja. Razbacuju se sredstva koja bi mogla biti korištena u poboljšanje kvalitete stanovanja (smanjenjem upraviteljske naknade) svih onih koji žive u višestambenim zgradama, a svjesni smo u kakvom su stanju zgrade u Belom Manastiru. Radi se samo tekuće održavanje dok investicijskog nema (obnova fasada, krovišta i stolarije). Napomenuli bi još da je do 2017 godine u Belom Manastiru energetski obnovljeno 4 zgrade (bez i jednog auta) a danas niti jedna nije ni u planu.
Ništa novo od gradske uprave, već daljnje neodgovorno trošenje javnog novca.”
Priopćenje Baranjske čistoće i Stanouprave