Konferencija slavonskih LAG-ova

U organizaciji Lokalne akcijske grupe Karašica 17. i 18. rujna 2019. godine u prostorijama restorana Emaus kod Petrijevaca održana je 2. Konferencija slavonsko-baranjsko-srijemskih LAG-ova pod nazivom „Turizam kroz nepregledna zlatna polja, opjevane vinograde i slavonsku idilu“.

Konferencija je odobrena LAG-u Karašica po javnom pozivu Ministarstva poljoprivrede, Mreže za ruralni razvoj iz Programa ruralnog razvoja RH, mjere Tehnička pomoć, a s ciljem promoviranja razvojne perspektive Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Kako ističe voditelj LAG-a Karašica Ivan Vrbanić, središnje teme prvog dana skupa bile su Provedba LRS 2014.-2020., LEADER u novom programskom razdoblju 2021.-2027. i LEADER kao instrument integriranog razvoja, a danas (18. rujna) održani su paneli pod naslovima „Turizam kroz slavonsku idilu – od vizije do provedbe“ i „Primjeri dobre prakse od sna do realizacije“. Sudionike Konferencije – predstavnike LAG-ova i turističkih zajednica te drugih dionika u razvoju turizma – pozdravio je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

– Turizam se ne razvija preko noći niti lako nego godinama, planski i uz investicije. Osnivanje Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije bio je dobar početak inicijative župana Ivana Anušića da se od kontinenta pokuša napraviti destinacija koja može biti aktivna 365 dana u godini, za razliku od morskog turizma. Ovakve konferencije su potrebne kako bi razgovarati i razmjenjivati iskustva jer ne smije svaka općina i grad imati svoju viziju razvoja turizma nego nam je potrebna regija Slavonija, što dobro zvuči i na tomu treba graditi brend. Potrebna nam je Strategija razvoja turizma koja se bazira na brendu Slavonija te da sve županije, župani i turističke zajednice, kako je već dogovoreno, krenu zajedno u taj projekt, i to prije svega prema Vladi RH i resornom ministarstvu da se počne ozbiljno ulagati u turizam na ovom području – rekao je zamjenik župana Ivanović te dodao: Ove godine manifestacija Dani hrvatskog turizma prvi put se održava na kontinentu i u različitom obliku nego ranije kada se održavala na moru, u jednom gradu, u nekoliko hotela. DHT će se od 2. do 4. listopada održati na području istočne Hrvatske, a svih pet slavonskih županija imat će svoj dio programa i tako ćemo pokušati predstaviti Slavoniju, Baranju i Srijem kao poželjnu destinaciju – poručio je.  

Na panelu „Turizam kroz slavonsku idilu – od vizije do provedbe“ o razvoju turizma u ruralnim prostorima istočne Hrvatske govorili su pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica i predstavnik Turističke zajednice Grada Osijeka Mislav Pavošević.