Blagoslov kapelice i kipa svetog Vinka u Duboševici

Udruga Pax iz Duboševice i štovatelji sv. Vinka pozivaju na svečanost blagoslova kapelice i kipa svetog Vinka iz Zaragoze.

Svečanost će se održati u nedjelju 21. siječnja 2018. u Duboševici. U 11 će sati biti služena sveta misa kod kipa, a u slučaju lošeg vremena u crkvi Uznesenja bl. Djevice Marije. Održat će se i blagoslov vina , te posveta kipa i kapelice. Pripremljena je i okrepa  uz prostor kapelice “Škraka”. Svečani ručak održat će se u Domu kulture uz druženje i prigodni program.
———————————————–

Vinko iz Zaragoze (Osca, 3. stoljeće – Valencija, oko 304.), španjolski mučenik i svetac. Rođen je u Zaragozi, od oca Eutriciusa (Euthicius) i majke Enole, iz mjesta Osca.[1] Postao je đakom sv. Valerija, biskupa Zaragoze. Tada mu je bila određena dužnost propovijedanja po biskupiji.

Po naredbi upravitelja Daciana, on i biskup su dovučeni u lancima u Valenciju i držani su u zatvoru dugo vremena. Biskup Valerije je bio pušten, ali su Vinka zadržali i bio je podvrgnut mučenjima, razapinjali su ga kukama, pekli, bičevali. Kasnije je smješten u tamnički krevet, na kojem je umro.

Tijelo mu je bačeno lešinarima, ali ga je obranio gavran. Dacijan mu je potom bacio tijelo u more, ali je ono isplivalo na obalu i sahranila ga je jedna pobožna udovica. 1175. g. njegove relikvije su donesene u Lisabon. O raznim njegovim kušnjama – možda pozajmljenima iz legenda o drugim mučenicima – u stihovima pripovijeda španjolski vjerski pisac Prudencije iz 4. st. Naširoko se štovao od najranijih vremena, a u Španjolskoj i Francuskoj posvećene su mu bezbrojne crkve.

Zaštitnik je vinogradara, staklara, mornara, Valencije, Zaragoze, Portugala itd. Vinko se prikazuje kao mladić i, poput Lovre i Stjepana, nosi đakonsku dalmatiku. Katkad ga je teško razlikovati od Lovre, jer i on ima roštilj kao sredstvo svojega mučeništva. Ili može imati bič. Gavran aludira na pticu koja je došla da ga zaštiti kad su ga bili bacili pred divlju zvjerad; mlinski kamen privezan mu je bio za tijelo kad su ga nakon smrti bacili u more; grožđe podsjeća da je on zaštitnik vinogradara.