Predavanja o medu i pčelama u Belom Manastiru

Tradicionalna zimska predavanja ove se  godine održavaju u znaku usvajanja tehnologija pčelarenja sa većim brojem zajednica, te rješavanja velikih problema sa zdravljem pčela i novih opasnosti koje nam prijete od azijskog stršljena i kornjaša.

Također,bit će riječi o novim lijekovima na našem tržištu, kao i  trendovima prikazanim na Apimondiji u Istambulu, te rezultatima posjeta Italiji. Kao odgovor na pad cijene meda HPA će  prezentirati oznaku “Med iz Lijepe naše”, njenu marketinšku važnost, te uvjete stjecanja. Kao i svake godine Pčelarska udruga “Baranja” potrudila  se dovesti vrhunske predavače koji će prenijeti dio svog velikog znanja te vas stoga sve pozivamo da dođete i aktivno sudjelujete.

PROGRAM ZIMSKIH PREDAVANJA

21.01.2018 Nedjelja-
9 sati – Velika vjećnica, Imre Nagya 2d

a) Moj način pčelarenja sa 1.000 pčelinjih zajednica s naglaskom na uzimljavanje, uspješni proljetni razvoj, te pripremu zajednica za visoke prinose;
Predavač: profesionalni pčelar Janoš BaIint, koji pored proizvodnje meda, proizvodi  rojeve, matice i pelud. Kako uspijeva uspješno raditi sa tolikim brojem zajednica,  koje tehnologije, odnosno racionalizacije poslova koristi, kako se financijski pokriva i otkrit će nam u ovom predavanju. Inače Janoš nesebično prenosi svoja iskustva, kako na predavanjima (predavao i u Gudovcu), tako i na svojim pčelinjacima koje posjećuju organizirane grupe pčelara.

b) Naredba o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom  financiranju u 2018. godini

c)
Izborna godišnja skupština

d)
Domjenak

28.01.2018. Nedjelja – 9 sati – Velika vijećnica, Imre Nagya 2d

a) Varoa destructor – stari neprijatelj, a afrički stršljen i kornjaš su nove realne prijetnje  opstanku pčelinjih zajednica
Predavač: prof.dr.sc Zlatko Puškadija koji će  predstaviti nove spoznaje u borbi  protiv varoe temeljene na vlastitim istraživanjima, kao način i mogućnosti kvalitetne bobe s azijskim stršljenom koji je došao do Slovenije, i u ovoj godini postaje realna opasnost. Zasigurno, profesor će nas upozoriti i na druge opasnosti koje nam prijete


b)
Prezentacija novo registriranih lijekova VMP-a u RH u borbi protiv varoe
Predavač: Robert Viviora, mag ing.agr.

c) Što smo vidjeli i naučili na studijskom putovanju u Italiji u ožujku 2017. godine
Predavač: Milan Kramer, pčelar, novinar, član suda časti HPS-a

d) Uvjeti za dobrovoljno označavanje meda znakom ,,MED IZ LIJEPE NAŠE”

Predavač: Malden Škiljević dipI.ing – rukovoditelj Područnog ureda HP A u Dardi. Marketinški vrijedna pomoć u prodaji na kućnom pragu, a posebno u direktnoj prodaji na tržnicama, sajmovima i sličnim manifestacijama.

e) Svjetski trendovi zabilježeni na Apimonidiji 2017. u Istambulu

Predavač: MiIan Kramer, pčelar, novinar, član suda časti HPS-a, koji će  prenijeti slikom i riječima svoje dojmove s posjeta svjetskoj izložbi pčelarstva.


Sva se predavanja održavaju u Belom Manastiru u Velikoj vijećnici, Imre Nagya 2d. , zgrada P+8 -Ljepotica).