Dani poslova u Osijeku i blago povećanje nezaposlenosti

Oslanjajući se na uspjeh prošlogodišnje manifestacije Dani poslova u turizmu danas je Osijeku počeo prvi takav sajam na kojem će posjetiteljima Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo turizma te Centri kompetentnosti predstaviti ponudu sezonskih poslova u turizmu. Već početkom ožujka kreće sezona na Jadranu, a prošlogodišnja iskustva pokazuju nedostatak radne snage. Prošle godine Dani poslova u turizmu okupili su preko 110 vodećih poslodavaca iz turizma i ugostiteljstva te s preko 14.000 posjetitelja u potrazi za sezonskim zapošljavanjem. Nakon Osijeka manifestacija će se održati u Zagrebu i Splitu.
Cilj manifestacija je osiguranje bolje vidljivosti zanimanja u turizmu te mogućnosti zapošljavanja koje pruža turistički sektor, rekao je prvi čovjek osječkog Zavoda za zapošljavanje Anto Barukčić.

{mp3}2017/barukcic 018{/mp3}

Početak nove godine donio je blago povećanje nezaposlenih u Baranji i smanjenje na razini Županije. S današnjim danom je 4.453 nezaposlenih Baranjaca, odnosno 130 više nego prošlog mjeseca, a u županiji je 22.770 ili 130 osoba manje. Za godinu dana nezaposlenost se u Baranji smanjila za oko 500 osoba, a za 4 godine za 2.500 osoba. Na to je utjecalo buđenje gospodarskih aktivnosti nakon godina krize, te odljev radno sposobnih u inozemstvo kao i brisanje iz evidencije zbog neaktivnosti. U javnim radovima trenutačno je angažirano oko 60 osoba u gradu i nekoliko općina. U baranjskim općinama i gradu bilježe se tek manje oscilacije nezaposlenosti. U Belom Manastiru trenutačno je oko 1.100 nezaposlenih, u Općini Darda oko 800, a u Općini Bilje broj je isti oko 340. U Kneževim Vinogradima oko 500, dok ostale općine bilježe  oko od 300 do 350 nezaposlenih osoba.