Betlehemsko svjetlo

Zamjenik župana Petar Lagator primio je predstavnike osječkih izviđača koji su u Županiju unijeli Betlehemsko svjetlo.

 

Betlehemsko svjetlo mira prvi je put došlo u Hrvatsku 1992. godine, a od tada je tomu događaju pokrovitelj Hrvatski sabor. Riječ je o inicijativi koja je započela 1986. godine u Austriji, u sklopu dobrotvorne misije za djecu s poteškoćama, kao i za ljude u potrebi. Ta se inicijativa vrlo brzo proširila u više europskih zemalja, te u Americi. Kako ističe Laudato.hr, tu je inicijativu na božićnu večer 1986. u emisiji austrijske televizije potaknula jedna gledateljica. Ona je u toj emisiji u kojoj ljudi pomažu jedni drugima kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova.

Tako se zapravo razvila ideja betlehemskoga svjetla mira, a jedan predstavnik austrijskih izviđača na prvu nedjelju došašća svake godine u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo te ga nosi u Beč u zrakoplovu i to je jedino otvoreno svjetlo koje smije putovati u zrakoplovu. Nakon slavlja u glavnom austrijskom gradu betlehemsko svjetlo mira izviđači iz uključenih zemalja prenose u svoje zemlje.

 

Betlehemsko svjetlo mira je od svjetovnoga događaja vrlo brzo postalo i simbol Božića i naše su ga crkvene zajednice vrlo rado prihvatile.Hrvatski zviđači i katolički skauti donose ga u zagrebačku katedralu te se potom širi dalje po hrvatskim gradovima i župama, a župljani ga mogu ponijeti u svoje domove i obitelji.

Građani izviđače i svjetlo mogu naći na jednoj od točaka OSJEČKOG ADVENTIRANJA od danas do nedjelje, svaki dan od 19  do 20 sati.