SDP o održavanju Grada

GO SDP-a održala je konferenciju za novinare kako bi ukazala na nečistoću i neodržavanje Grada Beloga Manastira. Predsjednik gradskog SDP-a Marko Bogatić kaže kako se prije tri i pol godine za čišćenje javnih površina izdvajalo 110.000 kuna, a danas čak 650.000.

Za zelene javne površine danas se izdvaja gotovo 600.000 kuna više nego prije 3,5 godine.” dodaje Bogatić. ”Pješačka staza od kolodvora do trga prepuna je lišća, papira i najlonskih vrećica, parkirališta puna lišća koje se već počelo pretvarati u kompost, začepljeni slivnici, polomljene grane vise s drveća i predstavljaju opasnost za građane i njihovu imovinu, odlomljene grane leže na travi tjednima. I to sve u samom centru grada, vodi li tko brigu o tome, gradonačelnik očigledno ne.

{mp3}2020/bogaticsmece{/mp3}

Smatra kako je rješenje u odgovornom i poštenom radu, te realnijim cijenama i broju izvršitelja. Skrenuo je pozornost i na kontejner od zgrade na Trgu slobode.

{mp3}2020/bogaticstabla{/mp3}

Direktor Baranjske čistoće Damir Paulić kaže kako kontejneri uz višestambene zgrade nisu javni zeleni otoci već posude za prihvat isključivo otpada stanara, a za njihovo stanje i sadržaj odgovaraju vlasnici tih stanova. Kontejneri se nalaze na privatnoj površini i vlasnici stanova dužni su ih ograditi. Prema važećim zakonima nadzor takvih mjesta obavlja komunalni redar, a Baranjska čistoća može naplatit kaznu kod preuzimanja posuda ako njihov sadržaj nije pravilno razvrstan, no to ne čini jer se zasada više priklonila edukaciji, informiranju i poticajnim nagradama.

Paulić kaže kako Marko Bogatić nastavlja s klevetama i iznošenjem neistina u javni prostor. ”Baranjska čistoća poslove održavanja drvoreda i slične poslove obavlja isključivo po nalogu Grada. Ne naplaćuje se ništa ako nije izvršeno.Prihodi Baranjske čistoće od radova održavanja javnih površina na području Grada (ugovor) su svake godine u podjednakoj razini od 2015. godine do danas i iznose oko 2.000.000kn godišnje. Znači ovi prihodi su u istoj razini kao i kada je Marko Bogatić bio dogradonačelnik i predsjednik skupštine.” dodaje Paulić i podsjeća kako održavanje cesta, rubnjaka, parkirališta i dječijih igrala nisu u nadležnosti Baranjske čistoće.