Besplatni prijevoz studenata

Osječko-baranjska županija i HŽ Putnički prijevoz nastavljaju suradnju. Naime,krajem prošle godine potpisali su Ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije. Uspješna suradnja Županije i HŽ-a se nastavlja.

 

Studenti, zatražite potvrdu za besplatnu kartu za putovanje vlakom

 

Na temelju ovog Ugovora redoviti studenti koji imaju prebivalište na području Osječko-baranjske županije, neovisno o mjestu studiranja ostvaruju pravo na besplatni prijevoz vlakom.

Tijekom 2020. godine Upravni odjel za gospodarstvo izdao je ukupno 318 potvrda studentima za sufinanciranje prijevoza vlakom, od toga 59 potvrda za mjesečne karte i 259 potvrda za pojedinačne karte. Ovim studentima nije potrebna nova potvrda, nego ranije izrađeni profil mogu zamijeniti za novi na putničkim blagajnama prijevoznika i ostvariti besplatni prijevoz.

No, činjenica da mogu koristiti usluge besplatnog prijevoza motivirala je mnoge studente koji su prvi put zatražili potvrdu županijskog upravnog odjela na temelju koje ostvaruju ovo pravo.  Za provedbu ovog projekta Osječko-baranjska županija osigurala je iznos od 300.000,00 kuna, koji će sukladno potrebama biti i povećan.

Uz besplatni prijevoz, za studente je uveden i poseban, takozvani studentski vlak, koji svake nedjelje vozi na relaciji Osijek – Zagreb, a svakog petka na relaciji Zagreb – Osijek. Također, na relaciji Osijek-Vinkovci prometuje novi, suvremeno opremljeni niskopodni vlak, čiju su putnici u velikom broju upravo studenti.

Besplatni prijevoz studenata uz revitalizaciju željezničkog prijevoza još je jedan u nizu projekata koji provodi Županija u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom s ciljem poboljšanja mobilnosti i bolje povezanosti studentske populacije te povećanja kvalitete življenja kako u urbanim tako i u ruralnim područjima.

Na mail gospodarstvo@obz.hr i dalje se mogu javiti studenti koji još nisu zatražili potvrdu s kojom ostvaruju pravo na besplatno putovanje vlakom.