Baranja bez trihinele

U cijeloj Hrvatskoj prošle je godine zabilježen svega jedan slučaj zaraze trihinelom domaće svinje u okolici Zagreba, od kojega je zaraženo 10 osoba.U posljednje tri godine u Baranji nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze domaćih svinja trihinelom, ali je primjetna zaraza divljih svinja. Tako je u Baranji od 200-tinjak pregledanih uzoraka divljih svinja u prošloj godini zabilježena 4 slučaja zaraze. Istodobno je kod 4.500 uzoraka domaćih svinja nalaz bio negativan.
Direktor veterinarske stanice Beli Manastir Vinko Benić, rekao je da je nestanak zaraze trihinelom  posljedica učestale deratizacije, kojima se uklanjaju prenositelji parazita – štakori.
{mp3}benicbrifing{/mp3}
Benić je podsjetio stočare na bolest plavog jezika. Radi se o virusnoj zarazi goveda i ovaca, koja može biti smrtonosna za stoku. Upravo je nekroza, odnosno plava boja jezika prvi indikator zaraze. Ove je godine donešena odluka na razini ministarstva poljoprivrede da se protiv te bolesti sve registrirane životinje cijepe.  Ovu bolest prenosi jedna vrsta komarca, koja je evidentirana na području Općine Draž, a bolest plavog jezika nije opasna za ljude.