Autocesta kroz Baranju i Schengen – veliki uspjesi Vlade uz podršku mađarske zajednice

Dovršetak izgradnje autoceste do Belog Manastira i ulazak u šengenski prostor veliki su uspjesi Vlade RH čemu je doprinijela politička stabilnost uz podršku mađarske zajednice u Hrvatskoj.

U trenutku donošenja odluke o pružanju podrške Vladi Republike Hrvatske 2020. godine na čelu s Andrejom Plenkovićem bili smo svjesni da ćemo se izložiti više nego što je to uobičajeno, podržavajući jednu od političkih opcija da vodi zemlju. Bili smo tada svjesni odgovornosti ali i mogućih dobrobiti, kako za mađarsku zajednicu tako i za Baranju.” kaže Robert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskom saboru.

Izgradnja autoceste u punom profilu do Belog Manastira jedna je od tih prednosti kojoj su se nadali tijekom ovog mandata, a koja ne bi bila moguća bez parlamentarne većine, dio koje je Jankovics u ime Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

Uskoro će se raspisati natječaj za preostalih 5 kilometara autoceste prema granici s Mađarskom, sredstva će ići putem sustava EBRD-a (Europske banke za obnovu i razvoj) koji ne podrazumijeva klasičnu javnu nabavu te Jankovics očekuje kako bi do kraja veljače 2023. godine mogao biti odabran izvođač što bi značilo dovršetak autoceste u 2024. godini. U tom će se trenutku pokazati sve prednosti povezivanja Baranje s autocestama Republike Hrvatske i međunarodnom mrežom autocesta.

Dodatna prednost je, smatra Jankovics, izniman uspjeh ove zemlje – Schengen, odnosno ukidanje granica prema zemljama članicama Europske unije. “Ako je ikome to bitno onda je to nama koji živimo uz granicu. Od 1. siječnja iduće godine odlazak u Pečuh bit će jednak odlasku Osijek.” dodaje.

Izgradnja autoceste do Belog Manastira uz otvaranje granica zasigurno će dovesti i do većih mogućnosti za razvoj gospodarstva Baranje. “To je perspektiva koja će Baranju pokazati u potpuno novom svjetlu gospodarskog razvoja i sretan sam što sam ja u tome imao jednu od uloga kao osoba koja se izložila politički kako bi podržala ovu Vladu.” zaključio je Jankovics.

Saborski zastupnik Robert Jankovics

Foto: Robert Jankovics/Facebook