Mađarska večer u Dražu

U organizaciji Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) održana je Mađarska večer u Dražu. Nastupile su plesne skupine iz Batine i Korođa, a program je nastavljen balom.

U Dražu se Mađarska večer organizira od 2015. godine, a cilj joj je njegovanje i pokazivanje nacionalnih/narodnih običaja u maloj mađarskoj zajednici u dijaspori. Na događanje se uvijek okupe i stari i mladi sela, pa je Dom kulture bio napunjen. Među prisutnima bili su Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara, Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž, Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH i Eva Balatinac, predsjednica Općinskog vijeća Općine Draž.

Goste je, kao domaćin večeri, pozdravio Šandor Šipoš, a potom se okupljenima obratio Róbert Jankovics. Rekao je, kako je iza nas uspješna godina, unatoč teškim uvjetima, zahvaljujući DZMH i ove godine se nastavljaju unapređenja i razvijanja u zajednici. Među najznačajnijim projektima koji se tiču Mađara, spomenuo je baranjsku dionicu autoceste, čije otvaranje je bilo ovih dana i koja će uskoro ubrzati promet između Hrvatske i Mađarske. U ime DZMH zahvalio je Mađarima iz Draža na potpori, koja je pridonijela uspješnosti udruge na državnom nivou.

Nakon govora, pozornicu su zauzeli izvođači: svoje koreografije mađarskog narodnog plesa pokazali su dječja i odrasla folklorna skupina DZMH ogranka Batina, kao i plesna skupina Udruge za očuvanje običaja Korođ.

Program je nastavljen večerom i zabavom na kojoj je svirala glazbena skupina Aranycsárdás iz Korođa.

Mađarska večer u Dražu održana je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.

Kepes Ujsag