Anušić: preko RDC-a osigurati namirnice za školski obrok

Školski obrok za sve projekt je Osječko-baranjske županije koji se provodi već četiri godine. Za sada ravnatelji škola odlučuju o nabavci namirnica, a Županija predlaže da se, po završetku izgradnje Regionalnog distribucijskog centara, iz njega kvalitetne i domaće namirnice distribuiraju prema školama.

Projekt besplatne prehrane za osnovnoškolce – ima tri osnovne prednosti, ističe župan Ivan Anušić – rasterećenje kućnog proračuna i pomoć roditeljima, osiguravanje kvalitetne prehrane proizvodima lokalnih OPG-ova te sprječavanje gladi među djecom.

Ideja za pokretanje cijelog projekta rodila se za vrijeme posjeta jednoj školi u Belom Manastiru kada nam je ravnatelj rekao da postoje djeca koja ne dolaze na školski objed ili stoje sa strane jer si ne mogu priuštiti prehranu. To je sramota za naše društvo i ne smije se dogoditi ni u jednom dijelu naše zemlje. Sredstva koja trenutno odvajamo za financiranje besplatne prehrane, otprilike 19 milijuna kuna, trebaju ići prema lokalnim proizvođačima, kao dvostruki benefit i za njih i za učenike. Pojedini ravnatelji osnovnih škola s područja županije su rekli da ne žele sudjelovati u tome i da će i dalje nabavljati hranu kao i ranije, jedan dio je bio oduševljen te je tražio opremanje kuhinja i blagovaonica, što smo mi učinili. Dakle, svaka škola u našoj županiji može pripremati nekoliko toplih obroka tjedno. Problem je nedovoljan broj kuharica koje ih pripremaju, a zahtjevi koje smo slali prema Ministarstvu uglavnom nisu prihvaćeni.” kaže Anušić.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće povezat će sve proizvođače hrane s našeg područja, od povrća, voća do mesa i mliječnih proizvoda. Županija će preuzeti javnu nabavu kojom će obuhvatiti sve osnovne škole, ali i distribuciju proizvoda te će sigurno spustiti ukupnu cijenu s 19 milijuna kuna na otprilike 12-13 milijuna kuna. “Kreirat ćemo jelovnik prema preporukama nutricionista i na taj se način sveobuhvatno pobrinuti o kvalitetnoj prehrani naših učenika. Također, Osječko-baranjska županija je spremna pomoći u financiranju troškova zaposlenja dodatnog broja kuharica i pomoćnog osoblja.” poručio je župan Ivan Anušić.

izvor : Osječko-baranjska županija