Advent u Osijeku

U Osijeku je Advent važna tema. Nešto o čemu građani puno razmišljaju, raspravljaju, u čemu sudjeluju i uživaju. I tako treba biti, jer građani su najvažniji „sastojak“ čarolije Adventa. A jedini pravi uspjeh Adventa su sretni i nasmijani ljudi. Pozitivne emocije, sjaj u očima, zahvalnost, zajedništvo.

Lani je pandemija pokušala uzeti Advent. Epidemiološke mjere rekle su – nema sajma, nema kućica, nema koncerata, nema centralnog mjesta okupljanja. Ali Adventa u Osijeku je bilo!

Veličina grada ne definira se brojem kilometara ili brojem stanovnika. Veličina grada mjeri se veličinom srca, snagom duha, dobrotom ljudi. Za Osijek se već dugo govori da je „grad po mjeri čovjeka“. To znači dovoljno veliki da ispunite svoje potrebe, želje, snove i dovoljno mali da se osjećate sigurno, ugodno i prisno. Dovoljno veliki da organizira najdužu šetnju gradom, dovoljno mali da u kratkom vremenu prilagodi koncept adventskog slavlja trenutnoj situaciji. Osječani su otvorenog srca prihvatili ideju kako Advent „nije stajanje nego kretnja, i nije mjesto nego šetnja“. Adventiranje zamišljeno kao kretanje po blagdanski ukrašenim lokacijama oživjelo je Osijek, pokazalo karakter i duh Osječana i oživjelo sjećanja na neka druga vremena, kada su svakodnevna šetnja i pune ulice bile glavni motivi dobre zabave u Osijeku za sve generacije.

Ove godine Advent u Osijeku nastavlja odgovornu politiku i dalje razvija svoj jedinstveni koncept u kojem Advent nije samo jedno mjesto, nego doživljaj grada kroz šetnju različitim lokacijama, ali značajno obogaćen ne samo novim skrivenim lokacijama, već i ponudom obrtnika i ugostitelja koja je lani izostala. S obzirom na epidemiološku situaciju, koja svakodnevno utječe na plan produkcije, organizatori Adventiranja u Osijeku, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, ove su godine fokusirani na disperziranost kao važan faktor adventskog programa. To znači kako je osječko Adventiranje modularno i spremno na sve epidemiološke opcije i sigurno neće biti otkazano ni pod kojim uvjetima..

Svi koji su adventirali protekle godine neće biti razočarani – poznate lokacije bit će obogaćene i dopunjene novim svjetlosnim iznenađenjima. Tako će uz prepoznatljivi, tradicionalni, najosvjetljeniji tramvaj u Hrvatskoj, Božićni tramvaj koji posjećuje gotovo 15.000 ljudi u sezoni, centar grada i Trg Ante Starčevića dodatno živnuti i zasvijetliti najljepšim svjetlima Kaleidoskopa. Put Adventera nastavlja se čarobnom Kapucinskom preko ledene Sakuntale i ponovno nas najljepšom, sanjivom ulicom Europske avenije odvodi do Perivoja Kralja Tomislava koji je lani bio najposjećenija lokacija i zbog toga ove godine izabran kao lokacija koju ćemo najviše osnažiti dodatnom ugostiteljskom ponudom i glazbenim programskim sadržajima na mini pozornicama. Uz put lampica i razgledanje obrtničke ponude našeg grada šetat ćemo dalje do Rondela u Tvrđi, odakle je put značajno proširen. Nova lokacija na adventerskoj mapi je i Kulturni centar gdje će uz božićno kino i raznoliki božićni program, posebna točka adventske šetnje biti i Zimski vidikovac na krovu Kulturnog centra. Muzej likovnih umjetnosti otvorit će vrata svoga dvorišta za sve ovogodišnje šetače, a klizalište Sokol ponovno će obogatiti zimske radosti svima kojima šetnja kao zimska kretnja nije dovoljna. Moći ćemo plesati pod zvijezdama, uživati u čaroliji noći, tražiti skrivene prolaze, stvarati uspomene.

Lani nam je svima falila adventska okrjepa. Kako ove godine ona ne bi izostala, uz adventsku ponudu na ključnim lokacijama Adventiranja, veliki broj ugostitelja širom grada uključit će se u adventsku čaroliju s ponudom na terasama svojih objekata. Mirisi i okusi blagdanske trpeze ove godine neće izostati!

Advent ćemo kao i do sada obogaćivati kako se bliži Božić, tako da će posebno iznenađenje sredinom prosinca biti zanimljiva atrakcija – Ferris wheel, rotirajući kotač kojeg imaju sve velike europske i svjetske metropole. Tako će i Osijek ovog Adventa u gostima imati najveći kotač u Hrvatskoj koji ne smijete propustiti!

Osijek ovogodišnjim pristupom pokazuje kako i u epidemiološki neizvjesnim uvjetima može organizirati najveći i najsjajniji, a opet siguran i modularan Advent u kojem će širi centar grada biti obgrljen sa 10 kilometara lampica, a još važnije velikim brojem osmjeha, jer ćemo uživati u blagdanima i zajedništvu, a istovremeno ostati sigurni, zdravi i ispunjeni mirom uz pravi ugođaj Adventa kroz cijeli dan, kroz cijeli grad.

Nakon Adventa slijede nam božićna i novogodišnja događanja koja će potrajati sve do 7. siječnja i koja će nas u pravom raspoloženju uvesti u 2022. godinu, o čemu više u vremenu pred nama.

TZ OSIJEK / FACEBOOK