29 godina od prve SMS poruke

„Merry Christmas“ sadržaj je SMS poruke koju je 22-godišnji inženjer Neil Papworth (iz Sema Group) poslao Richardu Jarvisu, direktoru Vodafonea, ali s računala na mobitel Orbitel 901. Dakle, prva SMS poruka ipak nije poslana s mobitela, ali je uspješno isporučena na mobitel.

Prva SMS poruka poslana je 3. prosinca 1992. godine te tada zasigurno nitko nije mogao pretpostaviti kako će kratke tekstualne poruke u potpunosti revolucionarizirati našu komunikaciju.

Zanimljivost vezana uz slanje prve SMS poruke jest da je ona napisana na osobnom računalu, a iako je bio početak prosinca, u poruci je pisalo ‘Sretan Božić’. ‘Jednom godišnjem me se sjete i nazovu legendom’, komentirao je za The Guardian softverski inženjer Neil Papworth.

Mobilne kompanije u početku su bile skeptične prema tekstualnoj komunikaciji jer su smatrale da nema potrebe za slanjem poruka nekoj osobi, ako se tu osobu može nazvati telefonom. Tako su na početku SMS-ovi većinom služili kako bi mobilni operateri obavijestili korisnike o novoj govornoj pošti, a većina tadašnjih GSM mobilnih telefona tada nije omogućavala slanje poruka.

Osim za obavijesti mobilnih operatera, Papworth kaže da je prvotna namjena SMS-a bila omogućiti jednostavniju komunikaciju unutar kompanija, a njegova uloga s vremenom se proširila od ‘poruka koje su tajnice slale menadžerima do brojnih inovativnih aplikacija koje se oslanjanju na SMS poput glasovanja u reality emisijama, praćenja vozila ili pošiljki pa do obavijesti o slijetanju zrakoplova’.

Koliko je danas ovakav način komunikacije popularan najbolje govori podatak da je prošle godine poslano više od osam bilijuna poruka te da se svake minute pošalje čak 15 milijuna SMS-ova, a neka istraživanja pokazala su da je slanje SMS-ova druga najčešća stvar koju radimo na telefonima – prva je provjeravanje vremena.

Evo zašto najviše lažemo u SMS porukama!

‘U samo nekoliko godina nove su tehnologije u potpunosti promijenile način na koji komuniciramo’, komentirao je dvadeseti rođendan SMS-a direktor istraživanja Ofcoma James Thicket dodavši da je upravo tekstualna komunikacija danas najpopularniji način komuniciranja među ljudima te je učestalija u odnosu na razgovore uživo, odnosno putem (mobilnih) telefona.

Ipak, postavlja se pitanje je li SMS već doživio svoj vrhunac jer, prema informacijama koje je nedavno objavio New York Times, u trećem kvartalu ove godine u SAD-u prvi je put zabilježeno smanjenje broja poslanih SMS-ova u odnosu na prethodni kvartal.

Razlog za to nalazi se u besplatnim internetskim servisima poput iMessagea, Vibera, WhatsAppa, no oni sigurno još dugo vremena neće ugroziti dominaciju SMS-a koji će mnogima i dalje ostati jedan od primarnih i najjednostavnijih načina komunikacije, ali i alat s kojim će moći obavljati mnoge druge stvari – poput plaćanja parkinga, karte u tramvaju i autobusu i slično. 

dnevnik.hr