16. Pokladno jahanje s bušama

Konjogojska udruga ”Baranja” Branjin Vrh tradicionalno organizira Pokladno jahanje s bušama 10. veljače. O bogatstvu baranjske tradicije, svjedoče mnogi događaji utjelovljeni kroz atraktivne manifestacije koji se i danas održavaju kao dio tradicijske kulturne baštine. Jedan od tradicijskih dodađaja u Baranji koji se dan danas njeguje i čuva Pokladno jahanje koje, kao stari narodni običaj, vuče korjene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka.

Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice, jahači su okupljali i trajbali poklade. S obzirom na brojne narode koji su naseljavali ove prostore, Baranja se može pohvaliti s mnogobrojnim kulturama i običajima kojima stanovnici pokušavaju sačuvati dio svoje povijesti. Pokladno jahanje svakako je jedan od tih običaja.

Tradicionalno pokladno jahanje u Baranji počinje u jutarnjim satima s povorkom i jahačima koje tradicionalno prate tamburaši. Nakon okupljanja slijedi blagoslov konja, te se odlazi u obilazak karakterističnih mjesta sela, a nakon toga slijedi spaljivanje fašnika. Posjetitelji za to vrijeme mogu probati kuhano vino i pečene kobasice. Proslava se nastavlja do dugo u noć.

Stari običaj ”Pokladno jahanje” i ove godine se obilježava u Baranji, u Branjinom Vrhu 16. Pokladno jahanje s bušama.

Sudjelovat će oko 80 jahača te zaprege koje će voziti tamburaše, a svi posjetitelji će moći uživati i u tradicionalnim zimskim delicijama te baranjskom vinu i rakiji. Za kraj dana kako bi otjerali zlo spalit će se fašnik uz čitanje optužbe.

PROGRAM:

  • 10-12h – okupljanje sudionika ispred crkve Sv. Križa
  • 12,15h – otvorenje pokladnog jahanja
  • 17h – spaljivanje fašnika
  • večera za sve sudionike

Izvor: Visit Baranja/ foto: privatna arhiva