25 godina od pogibije Kuzmana i Sinanovića

U Belom Manastiru u petak 13. kolovoza obilježena je 25. obljetnica utemeljenja Hrvatske policije u Baraji te sjećanje na prve poginule policijeks službenike PP Beli Manastir – Marjana Kuzmana i Zorana Sinanovića koji su mučki ubijeni iz neprijateljske zasjede za vrijeme obavljanja policijskih zadaća.

 

 

Obilježavanje stradavanja započelo je Memorijalnim turnirom u malom nogometu „Sinanović – Kuzman“ na srednjoškolskom igralištu u Belom Manastiru. Tijekom prijepodneva, na mjesnim grobljima Darda i Beli Manastir položeni su vijenci na grobove poginulih hrvatskih branitelja Marjana Kuzmana i Zorana Sinanovića.

U crkvi Sv. Martina u Belom Manastiru slavljena je Sveta Misa nakon koje je uslijedio svečani mimohod Policijske postaje Beli Manastir.

Ispred Spomen obilježja PP Beli Manastir položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen poginulim policijskim službenicima. Vijence su položili obitelji poginulih hrvatskih redarstvenika, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Mišo Faletar, saborski zastupnik i izaslanik ministra branitelja Ivan Anušić, župan osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić, čelnici lokalne uprave s područja Baranje, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata te predstavnici policijskih sindikata. O tragičnim događajima na području Baranje tijekom 1991. godine svjedočio je ratni zapovjednik policijske postaje Policijske postaje Beli Manastir Anto Prgomet.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, na komemoraciji je svečano uručio odlikovanje Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu Ivici Matiću, posmrtno, koje su primili članovi njegove obitelji. Prigodnom riječju i molitvom okupljenima se obratio dekan Baranjskog dekanata, prečasni Krunoslav Karas.