VFF u Belom Manastiru!

Na jedinstvenom međunarodnom festivalu podunavskih zemalja, osnovanom 2007. godine, Vukovar Film Festivalu, održavaju se projekcije nagrađivanih filmova sa svjetskih filmskih festivala, a koji su nastali u podunavskim i susjednim zemljama.

10. Vukovar film festival održava se od 22. do 27. kolovoza, a od ove godine sastavni dio festivala su i projekcije u Belom Manastiru koje će od 23. do 27. kolovoza organizirati Foto-kino klub “Baranja-film”u partnerstvu s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira.

Program filmova u Belom Manastiru “Europo, otvori se” održavat će se na tri lokacije:
– petodnevni festivalski filmski program od 23. do 27. kolovoza na ljetnoj  pozornici Etnološkog centra baranjske baštine (Ulica kralja Tomislava 70) od 20.30 sati,
– filmski programi za djecu i mlade (matineje) u dvorani Mikro-kina Foto-kino kluba Baranja-film (Trg slobode 16a) od 24. do 26. kolovoza u 10 sati
– poseban program i popratne projekcije festivala u Mikro-kinu od 18 sati na terasi belomanastirske Mađarske kuće (Augusta Cesarca 16).

Izložba fotografija “Pokladni običaji Međimurja” (Hrvatski fotosavez) u izložbenom prostoru Centra za kulturu Grada Belog Manastira otvorit će se u petak, 19. kolovoza, u 20 sati.

Festivalsko zagrijavanje počinje s njemačkim filmom “Victoria” redatelja Sebastiana Schippera (140′) na terasi Mađarske kuće u nedjelju, 21. kolovoza s početkom u 20.30 sati.

Koncert akademske glazbenice i pjevačice Zrinke Posavec “Sevdah i Panonika” održat će se na ljetnoj  pozornici Etnološkog centra baranjske baštine u nedjelju, 21. kolovoza s početkom u 21 sat.

Izložba fotografija “Bajke Gorskog kotara” (Hrvatski fotosavez) moći će se razgledavati u vrtu Etnološkog centra baranjske baštine u utorak, 23. kolovoza od 19 sati.

Svečano otvorenje programa 10. Vukovar film festivala u Belom Manastiru održat će se u utorak, 23. kolovoza, na ljetnoj pozornici Etnološkog centra baranjske baštine u 20 sati, dok će prva projekcija festivalskog programa “Europo, otvori se” početi pola sata kasnije (radi se o portugalskom filmu “Pisma iz rata” (Cartas de Guerra) redatelja Ive Ferreire, trajanja 105 minuta).

Popratni filmski program (matineje) u Mikro-kinu Foto-kino kluba Baranja-film s početkom u 10 sati:

Princeza Monoke (Princess Monoke) redatelj: Hayao Miyazaki, Japan, 128′ (u srijedu, 24.8.)
Mali princ (The Little Prince) redatelj: Mark Osborne, Francuska, 108′ (u četvrtak, 25.8.)
Šaptaj srca (Whisper of the Hearth) redatelj: Yoshifumi Kondo, Japan, 111′ (u petak, 26.8.).

Dugometražni igrani filmovi u Mikro-kinu Foto-kino kluba Baranja-film s početkom u 18 sati:

Bravo! (Aferim!) redatelj: Radu Jude, Rumunjska, 108′ (u srijedu, 24.8.).
Dok smo sanjali (Als wir träumten) redatelja Andreasa Dresena, Njemačka, 117′ (u četvrtak, 25.8.)
Ragnarok (Gaten Ragnarok) redatelj: Mikkel B. Sandemose, Norveška, 95′ (u petak, 26.8.)

Ulaz na sve manifestacije je slobodan.

U slučaju lošeg vremena, festivalske projekcije planirane za ljetnu pozornicu Etnološkog centra baranjske baštine održat će se u predvorju Gradskog kinematografa Beli Manastir (Ulica kralja Tomislava 2).