25 obljetnica VRO “Bljeska”

Intoniranjem državne himne te čitanjem imena 51 poginulog i smrtno stradalog hrvatskog branitelja koje je pročitao Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja održano je u Okučanima obilježavanje jubilarne 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.

 

 

Kod spomenika Kristalne kocke vedrine potom su najviša državna izaslanstva odala počast poginulim braniteljima u VRO Bljesak polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Vijence su položili u ime obitelji poginulih Ljerka Perešin, predstavnici Udruge 100 % HRVI, Zbora udruga gardijskih postrojbi i Udruge specijalne jedinice policije te ratni zapovjednici.

 

Počast poginulima potom su odali predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera  OSRH admiral Robert Hranj i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Svijeće su upalili Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije te Aca Vidaković, načelnik Općine Okučani.

Molitvu i blagoslov održao je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Plenković: U ime ove Vlade želimo odati počast onima koji su za hrvatsku slobodu dali sve

U izjavi za medije ističući zahvalnost poginulim braniteljima u operaciji Bljesak, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je istaknuo kako je spomen obilježje uređeno u mandatu ove Vlade te se obogaćuju sadržaji u Okučanima koji nas sjećaju na hrabre hrvatske vojnike i policajce koji su dali život za slobodu Hrvatske. “Oslobađanje zapadne Slavonije u proljeće 1995. označio je onaj prekretnički trenutak i uvod u VRO Oluja, kojom je oslobođen tada gotovo cijeli okupirani teritorij Hrvatske. Upravo stoga danas na 25. obljetnicu želimo u slobodnoj i modernoj Hrvatskoj, koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće, postala članica NATO-a i Europske unije, a danas predsjeda Vijećem EU-a, još jednom u ime ove Vlade želimo odati počast onima koji su za hrvatsku slobodu dali sve”, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković kazao je kako smo u Okučane došli izraziti poštovanje i zahvalnost poginulim hrvatskim braniteljima i podsjetiti na veliku pobjedu Hrvatske vojske i policije koja je otvorila vrata i za završnu pobjedničku operaciju Oluja.

Krstičević: Ključ pobjede u Bljesku i Oluji bili  su hrabri hrvatski branitelji

Ministar Damir Krstičević izjavio je u Okučanima: “Pokazali smo i sebi u Hrvatskoj, a i svijetu da smo u stanju izvesti tako složenu vojnu operaciju. I vidjeli smo, i nakon tri mjeseca operaciju odradili smo operaciju Oluja kojom smo konačno donijeli mir, donijeli dugo željenu slobodu hrvatskom narodu. Ključ pobjede i u operaciji Bljesak i kasnije operaciji Oluja su hrabri  hrvatski branitelji. Veliko hvala obiteljima naših poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. Tu je i naš prvi hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman, ratni ministar Gojko Šušak, načelnik Glavnog stožera general Janko Bobetko i svi drugi sudionici operacije. Naša trajna zadaća je danas čuvati uspomenu na te ljude, na te događaje, na Domovinski rat kao temelj moderne hrvatske države, snažiti, jačati Hrvatsku vojsku i jačati Hrvatsku državu.”

Podsjetimo hrvatske vojne i redarstvene snage 1. svibnja 1995. brzom su akcijom, u svega 32 sata oslobodile oko 500 kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i oslobodile zapadnu Slavoniju.

Dobro planirana, odlično koordinirana akcija u koju je bilo uključeno oko 7200 visokomotiviranih i pripremljenih hrvatskih vojnika i policajaca odvijala se strelovitom brzinom: već prvog dana hrvatske snage našle su se nadomak Okučana, koje su oslobodile drugog dana Bljeska, i time je neprijateljski otpor u južnom i središnjem dijelu svladan, oslobođen je Jasenovac, a ostaci neprijateljskih snaga zapadno od Lipika i Pakraca svladani su u nastavku akcije.

U operaciji su prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Misa zadušnica za poginule  hrvatske branitelje u VRO Bljesak te poginule hrvatske policajce u Borovom Selu bit će održana u subotu, 2. svibnja u crkvi Sveta Mati Slobode.