12. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

U Interpretacijskom centru „Terra Panonica” u Pleternici je održana 12. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Nakon uvodnog obraćanja premijera Andreja Plenkovića, koji je ujedno i predsjednik Savjeta, nazočne su pozdravile županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić. Uz ostale članove Savjeta, sjednici su nazočile ministrice Nataša Tramišak i Marija Vučković ministri Mario Banžić, Josip Aladrović i Oleg Butković, pet župana među kojima je bio i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnici s područja Slavonije i Baranje, kao i pojedini saborski zastupnici s ovog područja.

Na dnevnom redu sjednice bile su tri točke; Informacije o ugovorenim projektima na području Slavonije, Baranje i Srijema, Razvojni sporazum i Plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske dala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, ministrica poljoprivrede Marija Vučković govorila je o provedbi projekata iz područja poljoprivrede u Slavoniji, Baranji i Srijemu, dok je tema izlaganja ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića bila Europski socijalni fond – prilika za nova ulaganja u Slavoniju, Baranju i Srijem.

Predsjednik Savjeta i premijer Andrej Plenković uvodno je kazao kako je u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do sada (od  listopada 2016. do kraja rujna 2021. godine) ugovoreno 18,58 milijardi kuna, a isplaćeno 10,3 milijardi kuna. U odnosu na stanje koje je predstavljeno na prošloj sjednici Savjeta, održanoj u Našicama u listopadu 2020. godine, ostvaren je porast od 2,05 milijardi kuna ugovorenih sredstava. Dodao je kako je tada prihvaćen drugi dodatak Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, kojim je u Projekt uključeno još 38 strateških razvojnih projekata čija je vrijednost 10,7 milijardi kuna.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak istaknula je da je do sada za ugovorene projekte isplaćeno više od 10 milijardi kuna, a od sjednice u Našicama ugovoreni su projekti vrijedni više od dvije milijarde kuna, dok je isplaćeno oko 740 milijuna kuna. – Najveća vrijednost projekata (6,67 milijardi kuna) ugovorena je u Osječko-baranjskoj županiji, a ukupno je u pet slavonskih županija ugovoreno 27.435 projekata, najviše u Osječko-baranjskoj (7.959) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (7.539) – kazala je ministrica Tramišak.

Osvrnut ću se samo na najvažnije projekte koji se provode u Osječko-baranjskoj županiji, a koji su u fazi pripreme projektne dokumentacije ili su već u izgradnji. Regionalni distribucijski centar za voće i povrće je već u visokoj fazi izgradnje, a od 100 milijuna kuna njegove ukupne vrijednosti Osječko-baranjska županija je dala 23 milijuna kuna vlastitih sredstava. Uskoro će početi izgradnja I. gimnazije u Osijeku, a od velikih projekata važno je spomenuti Gospodarski centar, novi sajamski prostor u gradu Osijeku, za koji su sredstva osigurana dijelom kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a dijelom kroz ITU mehanizam na koji aplicira Grad Osijek, s kojim zajednički provodimo projekt izgradnje – između ostalog rekao je župan Ivan Anušić.