Rješavanje pitanja nestalih postaje humanitarno pitanje i utrka s vremenom

Iako je prošlo 28 godina od završetka Domovinskog rata još uvijek u Hrvatskoj imamo 1.806 neriješenih slučajeva nestalih osoba, većinom hrvatskih branitelja i civila nestalih i ubijenih 1991./1992. godine u oružanoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

Za neprekidno i dosljedno inzistiranje na istini u utvrđivanju sudbine baš svake nestale osobe zalaže se i župan Ivan Anušić.

Kad govorimo o pronalasku osoba nestalih tijekom Domovinskog rata, govorimo o temelju buduće suradnje, pomirenja i suživota između Hrvata i Srba. To danas više nije pitanje politike nego postaje humanitarno pitanje, roditelji koji traže svoju djecu kojima se izgubio svaki trag tijekom Domovinskog rata umiru, a da nisu dočekali da svojim sinovima zapale svijeće na posljednjim počivalištima. Postoje podaci, dokumentacija i svjedoci koji to u ovom trenutku mogu reći i anonimno, ali nažalost jako malo podataka dobivamo. Ovo je svojevrsna utrka s vremenom i humanitarno pitanje koje bi oni koji znaju gdje su njihovi posmrtni ostaci mogli jednostavno riješiti. Apelirao sam barem desetak puta do sada, apelira se i sa svih razina hrvatske vlasti, a ponovit ću i danas da buduća suradnja i suživot ovise o rješavanju pitanja naših nestalih – poručio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Uz Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu, danas se obilježava i Međunarodni je dan nestalih osoba, a središnja manifestacija ove je godine održana u Varaždinu.