Županija dodijelila pohvalnice za izvrsnost osnovnoškolcima i srednjoškolcima

Osječko-baranjska županija nizom potpora i aktivnosti potiče izvrsnost u obrazovanju. Između ostaloga, organizira međužupanijsku i županijsku razinu natjecanja i smotri na području Osječko-baranjske županije s ciljem poticanja rada učenika u izvannastavnim aktivnostima, razvijanja natjecateljskog duha i odgovornosti za timski rad, poticanja kreativnosti, maštovitosti te intelektualne radoznalosti učenika.

18. lipnja 2024. godine u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije održana je Svečana dodjela priznanja i pohvalnica za natjecanja i smotre izvrsnim učenicima čiji su trud, zalaganje i uspjeh na ponos školi, lokalnoj zajednici i županiji. Sredstva osigurana u proračunu Osječko-baranjske županije za organizaciju i izvođenje natjecanja i smotri u 2024. godini iznose 50.000,00 eura. 

Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, pobliže je objasnila značenje tih natjecanja:

Miranda Glavaš-Kul

U Osječko-baranjskoj županiji u ovoj školskoj godini održano je 46 županijskih odnosno međužupanijskih natjecanja, od toga 18 u osnovnim i 28 u srednjim školama. U osnovnim školama sudjelovalo je 1.296 učenika i 590 mentora, a u srednjim školama je sudjelovalo 937 učenika i 333 mentora. Osnovnoškolci su osvojili 97, a srednjoškolci 73 prva mjesta.

Osječko-baranjska županija ulaže u obrazovanje, kroz projektno financiranje i vlastita sredstva samo u 2024. godini osigurala je ukupno 27,5 milijuna kuna.

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić naglasio je važnost mladih:

Mato Lukić

Nešto više od 90.000 eura Županija je osigurala za projekt nagrađivanja izvrsnosti učenika, mentora i najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika koji će se održati ujesen ove godine drugi put za redom. Izvrsnost se potiče i stipendijama te kroz Regionalne centre kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke i Elektrotehničke i prometne škole i Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske. Po broju škola, Osječko-baranjska županija je vodeća i u Eksperimentalnom programu „Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ jer se provodi u čak 13 osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije. Kroz ovaj je projekt do sada uloženo 2,6 milijuna eura u unaprjeđenje kvalitete nastave županijskih škola.

OBŽ