ZP o srpskim zahtjevima

Osječko-baranjska podružnica Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) protivi se bilo kakvoj državnoj samoupravi za Srbe u Hrvatskoj, nastavljaju se boriti za naknadu ratne štete nekadašnjim prognanicima, a smatraju kako se mora “staviti van snage” Erdutski sporazum.
Erdutski sporazum nema snagu međudržavnoga ugovora te ne može biti uporište za neke aktualne zahtjeve predstavnika srpske nacionalne manjine, rekao je predsjednik osječko-baranjske podružnice ZPH Branko Pek na okruglom stolu u Baranjskom Petrovom Selu.

{mp3}2018/pek erdutski{/mp3}

Izjavio je kako će ZPH tražiti stavljanje van snage Erdutskog sporazuma, ali i javnu raspravu o Ustravnom zakonu o položaju nacionalnih manjina po kojem predstavnici srpske nacionalne manjine imaju pravo na izbor tri zastupnika u Hrvatskome saboru jer smatra kako se oni ne smiju razlikovati od ostalih 18 nacionalnih manjina, a niti Hrvatska od većine zemalja članica Europske unije po odnosu prema nacionalnim manjinama. Na javnoj raspravi, održanoj u Baranjskom Petrovom Selu ponovljena su stajališta Zajednice povratnika Hrvatske i nezadovoljstvo rezultatima posjeta srbijanskoga predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, posebice zahtjevom da općine s većinskim srpskim stanovništvom dobiju samoupravu jer ratne stradalnike to podsjeća na devedesete godine u kojima je upravo zbog sličnih zahtjeva došlo do krvoprolića i ogromnih stradanja čije se posljednice osjećaju i danas. Hrvatski povratnici smatraju također kako Srbi u Hrvatskoj nisu diskriminirani pri zapošljavanju nego žive poput svih drugih građana Hrvatske.
Predsjednik ZPH Josip Kompanović izjavio je kako se velikosrpska ideja nastavlja i danas, a ispričao je kako se danas Srbi koji žive u Zagrebu potiču na to da prodaju stanove i presele u Vukovar kako bi u tom gradu postali većina. Ponovio je kako Hrvatska mora od Srbije tražiti ratnu odštetu i da se to pitanje ne smije stavljati u drugi plan u bilateralnim odnosima.