Turci zainteresirani za obnovu Sulejmanovog mosta

Nakon prvog sastanka prije 4 godine, ovaj tjedan je Općinu Darda posjetilo visoko tursko izaslanstvo sa puno konkretnijim prijedlozima o afirmaciji Sulejmanovog mosta kao povijesno – turističkog odredišta. Izaslanstvo je predvodio načelnik Vladine uprave za Balkan i istočnu Europu dr. Mahmut Cevik i predstavnici Vladine agencije TIKA, zajedno sa sveučilišnim profesorima i voditeljima turskih arhiva. Domaćin izaslanstvu bio je načelnik Općine Darda Anto Vukoje sa svojim zamjenicima, a susretu su nazočili predstavnici hrvatskog ministarstva kulture i državnog arhiva te muzeja u Osijeku. Razgovaralo se o gradnji replike Sulejmanovog mosta i tematske šetnice kroz park kod Esterhazyjevog dvorca.
Ovo je bio vrlo konkretan sastanak nakon kojega je jasno da su Turci vrlo zainteresirani za projekt obnove Sulejmanovog mosta, rekao je načelnik Vukoje nakon sastanka.
{mp3}turci darda{/mp3}
Osvajanjem Osijeka 1526. godine kao jedino moguće rješenje prelaska baranjskih močvara na putu do Budima, sultan Sulejman prihvatio je gradnju mosta preko baranjskih močvara. U srpnju 1566. godine završena je gradnja mosta uz sudjelovanje 25.000 ljudi. Na baranjskoj strani vodio je most preko močvarna tla i manjih otočića te mjestimice blago krivudao do Darde u duljini približno osam kilometara. Njegov kraj bio je na obali Drave kod osječke Tvrđe, a početak na Maloj Đoli odmah ispod dvorca Esterhazy. Uništen je 1686. godine nakon progona Turaka iz Baranje.

Tijekom svibnja 2008.g. prilikom čišćenja Male Đole zajedno s muljem su izvađeni i drveni stupovi staroga mosta. U srpnju 2009. g. arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda proveli su istraživanja na prostoru Male Đole te je radiokarbonska analiza uzoraka pilona, pokazala je da potječu iz vremena nastanka mosta. Ronioci Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar potvrdili su kako se radi o iznimno bogatom arheološkom nalazištu. U studenom 2014. godine proveli su podvodno istraživanje financirano od strane Ministarstva kulture i na poticaj Hrvatsko turskog društva  prijateljstva, kada su nađeni brojni vrijedni predmeti iz turskog doba.