Završna konferencija projekta uređenja Područnog vrtića ‘Branjin Vrh’

Održana je završna konferencija projekta „Uključivanje djece u sustav zdravog odgoja i obrazovanja s posebnim naglaskom na integraciju djece u nepovoljnom položaju kroz uređenje Doma Branjin Vrh“ UP.02.1.2.03.0001., koji je sufinanciran sredstvima Europske unije putem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ 

U sklopu projekta osigurana su sredstva za uređenje Društvenog doma u Branjinom Vrhu te se u njega preselio Područni vrtić “Branjin Vrh” koji je do tada koristio prostor OŠ “Šećerana”, Područne škole “Branjin Vrh”.

Trenutno je u vrtiću 37 djece u 2 odgojne skupine, a na raspolaganju su im uređena senzorna soba za rad s djecom s teškoćama u razvoju te prostor s igralima i didaktičkom opremom. Kroz projekt su za odgojitelji organizirane edukacijama s rehabilitacijskim edukatorom, a koji je razgovarao i s roditeljima djece s teškoćama u razvoju te radio s djecom. Vrtić u Branjinom Vrhu, u nastavku svoga rada, provodit će integrirani sportski program, najavila je ravnateljica DV “Cvrčak” Liljana Tokić.

Zahvaljujući sredstvima projekta, u vrtiću su zaposleni pedagog, fizioterapeut i radnik za njegu, skrb i pratnju, a s obzirom na završetak projekta, Grad Beli Manastir do kraja je godine osigurao sredstva za plaće ova tri djelatnika.

DV “Cvrčak” trenutno pohađa 220 djece s područja Grada Belog Manastira, uključujući područne vrtiće u Branjinom Vrhu i Šećerani. Ravnateljica vrtića Ljiljana Tokić vjeruje i kako će izgradnja novog vrtića u Belom Manastiru smanjiti pritisak na DV “Cvrčak” i omogućiti broj djece po skupinama u skladu s državnim pedagoškim standardom.

Projekt „Uključivanje djece u sustav zdravog odgoja i obrazovanja s posebnim naglaskom na integraciju djece u nepovoljnom položaju kroz uređenje Doma Branjin Vrh“ provodi se od 30.4.2020. do 30.4.2023. godine u partnerstvu s Dječjim vrtićem Cvrčak iz Belog Manastira u područnom vrtiću u Branjinom Vrhu, a dio je Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.

Realizacijom ovog projekta, u novouređenom Društvenom domu u Branjinom Vrhu pripremljene su i provedene aktivnosti specifičnog programa usmjerenog na sportske sadržaje Dječjeg vrtića “Cvrčak”, provedene su terapeutske aktivnosti i senzibiliziranje javnosti o potrebama djece unepovoljnom položaju te educiranje zaposlenika i stručnih suradnika za rad s djecom u nepovoljnom položaju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.719.646,00 kn.