Kraj kazališne sezone

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u sezoni 2019./2020. ostvarilo je veći dio svojih planiranih aktivnosti unatoč zahtjevnoj situaciji s epidemijom COVID 19.

Brzom reakcijom i organizacijom uspjeli su premostiti razdoblje u kojemu su brojna događanja otkazana i kazalište zatvoreno za publiku. U sezoni 2019./2020. godini ansambl Dječjeg kazališta realizirao je čak šest premijernih predstava, a na programu su imali i 13 repriznih naslova iz prošlih sezona. Odigrali su ukupno 209 predstava iz premijernog i repriznog programa. Sezonu su započeli prošlogodišnjim hitom s Osječkoga ljeta kulture Trojica u Trnju, uslijedio je Lav koji nije znao pisati u koprodukciji s Kazalištem Oberon, osječka premijera koprodukcijske predstave s GK Joza Ivakić iz Vinkovaca Pepeljuga, uoči Božića i Božićna panika; prva predstava u obećavajućoj 2020. bila je Ljepotica i zvijer, dok nam je lockdown izrodio autorski projekt naših glumaca interaktivnu predstavu Jednozubi gusar! Ukupno je naše predstave u protekloj sezoni pogledalo 36 263 gledatelja.

U Dječjem kazalištu izvedene su 144 predstave sa 25 186 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli su 65 predstava, a pogledalo ih je 11 077 gledatelja. Mnoga dogovorena događanja u našem kazalištu su odgođena ili otkazana, no ipak je na svim programima u protekloj sezoni kroz kazalište prošlo gotovo 42 000 gledatelja.

Želeći se prilagoditi novonastaloj situaciji vezanoj uz epidemiju korona virusa pokrenuli su online program „Ostani kući i kazalište uključi“ sa sloganom Bili u kući ili u stanu gledajte predstave na malom ekranu u kojemu smo predstave prikazivali na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici. Program je realiziran uz angažman tehničke službe i vanjskih suradnika koji su postojeće video materijale prilagodili emitiranju na televiziji te online, a video materijali kazališta pregledani su više desetaka tisuća puta.

U Kazalištu su održane i tradicionalne manifestacije Djeco kazalište vas zove, Zimske radosti i Noć kazališta, te Kazališni maraton, a za vrijeme korona krize sudjelovali su i u manifestaciji Kultura na kotačima.

U ovoj sezoni osobito su ponosni na jednu međunarodnu premijeru predstave Nezaboravak. Autorski je projekt Petera Kusa i Urše Adamič, koprodukcija sa Zavodom Kus Kus izveden 14. rujna 2019. u Lutkovnom gledališču Ljubljana u Sloveniji i to u potpunosti na slovenskom jeziku. Glumci Ivica Lučić, Aleksandra Colnarić i Kristina Kovačević predstavu uz upute autora i redatelja Petera Kusa iznova naučili i priredili na slovenskom jeziku.

NAGRADE I PRIZNANJA

1. Predstava NEZABORAVAK, autorski projekt Petera Kusa i Urše Adamič u koprodukciji sa slovenskim Zavodom Kus Kus dobila nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu na X. jubilarnom Bugojanskom lutkarskom bijenalu.

2. Na 6. FEDU ON LINE, Sarajevo nagrada za najbolju glumicu pripala je našoj Kristini Kovačević, za više uloga u predstavi “Lav koji nije znao pisati” koju je prema tekstu Martina Baltscheita režirao Damir Mađarić. Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Oberon iz Koprivnice.

3. Ivica Lučić je, za ulogu Djeda u predstavi Nezaboravak Petera Kusa i Urše Adamič, nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta. 4. Dan Grada Osijeka, krajem prošle 2019. godine, posebno je značajan za Dječje kazalište Branka Mihaljevića, budući da je ravnatelj Ivica Lučić dobitnik priznanja „Pečat Grada Osijeka“