Završen očevid požarišta

Završen je očevid požarišta u osječkoj tvrtki za preradu plastike “Drava International”, a nastavljaju se izvidi s ciljem utvrđivanja uzroka prošlotjednog velikog požara, izvijestilo je u srijedu osječko Općinsko državno odvjetništvo.

Jučer započeti očevid je proveden u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom, vještacima iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, članovima Civilne zaštite, Državnog inspektorata i vatrogasnih službi.

U tužiteljstvu navode kako je tijekom očevida izuzet potrebni dokazni materijal, koji će biti vještačen i analiziran.

Provode se daljnji izvidi kako bi se utvrdile sve relevantne okolnosti potrebne za utvrđivanje uzroka štetnog događaja, odnosno sve činjenice potrebne za donošenje odgovarajuće državnoodvjetničke odluke, napominju u osječkom općinskom tužiteljstvu.

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u tvrtki “Drava International”, u osječkom prigradskom naselju Brijest, buknuo je 4. listopada poslije ponoći, a u gašenju je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.

U tvrtki “Drava International” su izrazili sumnju u mogućnost vanjskog utjecaja na izbijanje požara, a vlasnik tvrtke Zvonko Bede naknadno je izjavio kako tvrtka posluje prema zakonu, uz sve potrebne certifikate te kako sumnja da je požar podmetnut. U Upravi su također odbacili tvrdnje osječko-baranjskog župana Ivana Anušića da su imali uskladišteno znatno više od 20 tisuća tona plastike, za koje je tvrtka imala dozvolu.

Zbog posljedica požara i velikih količina dima Osječko-baranjska županija proglasila je stanje velike nesreće, a Vladi je uputila zahtjev za proglašenje ekološke katastrofe.

(Hina)