Završen 6. Međunarodni kazališni festival

Proteklog vikenda završen je 6. Međunarodni kazališni festival koji je trajao cijeli listopad. Festival je okupio 12 najboljih kazališnih kuća iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Uz festivalske nagrade, posebna priznanja dobili su Ivica Koprivnjak iz Amaterskog kazališta Belišće za 50 godina uspješnog rada u kazališnom amaterizmu, nagradu za najboljeg glumca festivala posthumno je dobio Marko Pranjić (Kazalište Mika Živković, Retkovci) za poseban doprinos u ravoju kazališnog amaterizma.

Zanimljivost završnice festivala svakako je bila mogućnost da svi oni koji su iz daleka i nisu bili u mogućnosti doći, mogli su zajedno s domaćinima i publikom biti uživo putem konferencijskog razgovora na Skypeu. Voditeljski par Nebojša Šimić i Daniela Taslidžić Herman, nakon predstave KUD-a Primorka iz Krasice, a dok je žiri vijećao, publici su predstavili rad kazališta u posljednih godinu dana. Srca publike osvojio je Cvetin Aničić iz Šida, koji je rasplakao i šokirao publiku predstavom o borbi protiv raka – „Portret maligne ćelije“, a koja je po izboru publike proglašena najboljom. Po izboru žirija, najbolja predstava je „9 najgorih prekida svih vremena“ kazališta PAX iz Samobora. Uz 12 predstava održano je i nekoliko kazališnih radionica, kao i predavanje Odjela za prevencije PU Osječko – baranjske, s kojima kazalište uspješno surađuje.

Kazalištarci ne miruju puno jer 14. studenog brane boje Hrvatske, kao jedini predstavnici Lijepe Naše na prestižnom Repasagge festu u Ubu (Srbija) s hit – predstavom „Dnevnik Anne Frank“, a 21.studenog Europska Noć kazališta stiže u Beli Manastir.