Zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih

Projekti poticanja zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba bila je tema sastanka zamjenika župana Gorana Ivanovića i pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović s predstojnikom Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ivanom Ravlićem i voditeljicom Odjela za tržište rada Ankicom Vučković.

Osječko-baranjska županija kroz svoje projekte poticanja zapošljavanja nastoji stvarati stimulativni okvir i za poduzetnike i za nezaposlene osobe. Danas smo tako dogovorili projekte u kojima će Županija sudjelovati tijekom 2020. godine, a s ciljem pomaganja dugotrajno nezaposlenih osoba u lakšem pronalaženju posla. Konkretno riječ je o projektu asistenti u nastavi, koji smo provodili i prošle godine i koji se pokazao kao jako dobar za zapošljavanje. S obzirom da je u strukturi nezaposlenih gotovo 60 posto žena, dogovorili smo program za računovođe, kako bi dugotrajno nezaposlene osobe mogle i samostalno voditi računovodstvo, a to je znanje i zanimanje traženo i kod poslodavaca. Dogovoren je i projekt voditelji EU projekta, za koji uvijek postoji interes, ali i potrebe na tržištu, a tu je i projekt ECDL edukacija koji provodimo već godinama. Županija svim polaznicima u potpunosti financira troškove edukacija i prijevoza, bez obzira na mjesto njihova stanovanja – rekla je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.

Zamjenik župana Goran Ivanović ističe kako je dobra suradnja Županije i Regionalnog ureda HZZ-a te da je Županija ove godine u proračunu osigurala 300.000 kuna za projekte poticanja zapošljavanja.

Tijekom prošle godine prosjek nezaposlenih na našem području iznosio je 16.600 osoba, dok je u siječnju ove godine bilo 17.008 nezaposlenih osoba, no dolaskom Uskrsa i početkom sezone, kao i radova u građevini i poljoprivredi očekujemo pad navedenih brojeva. U našoj evidenciji nalazi se gotovo 45 posto osoba koje čekaju na zaposlenje duže od godinu dana, a to je signal da baš s tom ciljanom skupinom odredimo dodatne aktivnosti i mjere kako bismo potrebe na tržištu rada zatvorili s domaćom radnom snagom – istaknuo je predstojnik Ivan Ravlić, dok je Ankica Vučković dodala da se programi koje Zavod radi s Osječko-baranjskom županijom ravnomjerno uključuje građane iz svih dijelova županije.

Osječko-baranjska županija provodi razne projekte poticanja zapošljavanja od 2004. godine, pa je u tom razdoblju 15-ak različitih programa i edukacija prošlo 995 polaznika, za što je iz proračuna Županije izdvojeno 3.398.394,76 kuna. Oko 60 posto polaznika edukacija pronađe zaposlenje u roku od šest mjeseci, a u pojedinim programima, na primjer asistenti u nastavi, i brže.