Zadaća RDC-a bit će brendiranje proizvoda

Župan Ivan Anušić sastao se s predstavnicima Voćarske zadruge Jabuka s kojima je razgovarao o aktualnim problemima voćarske proizvodnje te daljnjim planovima. Voćarska zadruga aktivno prati stvaranje i izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji će uskoro biti dovršen zahvaljujući, između ostalog, i naporima župana Ivana Anušića.

To je neophodna investicija svim proizvođačima bez koje ne mogu kvalitetno raditi i planirati svoju proizvodnju. U situaciji u kojoj ne možete skladištiti i plasirati svoju robu u adekvatnom razdoblju, ne možete ni akumulirati određena financijska sredstva za daljnji rast svojih gospodarstava.” – rekao je Hrvoje Sudar, upravitelj Voćarske zadruge Jabuka te dodao: “Teško je procijeniti kolika će biti ukupna šteta od mraza na voćarskim kulturama s obzirom da vrijeme još uvijek ne ide u prilog proizvodnji, međutim smatramo da kod višnje ona neće biti prevelika, dok su recimo rane sorte trešnje stradale, a velike štete sigurno ćemo zabilježiti kod šljiva. Ipak, sačekat ćemo još malo s detaljnim analizama i procjenama.

Naglasio je da Zadruga ima i planove oko brendiranja određenih proizvoda. Naime, Zadruga je osnovana 2012. godine, najviše okupljenih proizvođača je iz Osječko-baranjske županije, a najveći dio proizvoda izvozi na europska tržišta, dok manji dio radi s domaćim partnerima. Posebna želja im je drugu klasu proizvoda zbrinuti i preraditi u proizvode koje bi brendirali na hrvatskom tržištu, što podrazumijeva i ekološku i konvencionalnu proizvodnju.

Kao odgovor na brojne probleme koji proizvođači voća i povrća imaju, odlučili smo se na izgradnju Regionalnog distribucijskog centra koji će im pružiti organizaciju sustava proizvodnje, kvalitete, sljednosti i konkurentnosti na tržištu. Ondje će imati mogućnost prerade i s manje kvalitetnim voćem i s onima kojima je potrebna dodatna prerada, bilo da je riječ o pakirnici, sortirnici, sušari, proizvodnji soka, sustavu hlađenja ili ekološkoj liniji za obradu voća i povrća. Nadam se da će Centar pomoći u opstanku svim proizvođačima, ali i onima koji se u budućnosti žele baviti voćarstvom i povrtlarstvom. Svima nudimo ruku suradnje, a u konačnici zajednički realiziramo i ovaj veliki projekt izgradnje RDC-a. Nadam se da ćemo nakon ovog prvog Centra nastaviti s izgradnjom i ostalih” – zaključio je župan.