Za uspješne projekate potrebna je odlična suradnja Županije, općina i gradova

Plan razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine, Program poticanja poduzetništva Osječko-baranjske županije za 2022. godinu, Izvješće Župana Osječko-baranjske županije o radu u razdoblju od 21. svibnja do 31. prosinca 2021. godine te Informacija o stanju sigurnosti na području Osječko-baranjske županije bile su središnje točke 8. sjednice Županijske skupštine u Velikoj vijećnici Skupštine Županije u Osijeku.

Kroz Program poticanja poduzetništva za 2022. godinu proširujemo mogućnosti i broj korisnika te povećamo kreditni potencijal, ali i opseg onoga što sufinanciramo, za što ćemo izdvajati 7,5 milijuna kuna na godišnjoj razini. U Planu razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine obuhvaćeno je 39 strateških projekata s područja naše županije koji će se realizirati u tom razdoblju vrijednih 16 milijardi kuna. Veliki dio toga je već u realizaciji, a dio će uskoro započeti. Podsjetit ću na najvažnije, a to su izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, OHBP-a, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, I. gimnazije, Gospodarskog centra, Srednje škole Donji Miholjac, pa sve do sustava za navodnjavanje – rekao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović kazala je kako je malo i srednje poduzetništvo pokretač cjelokupnog gospodarskog rasta i razvoja te da Osječko-baranjska županija svake godine donosi taj planski dokument.

U Programu razvoja poduzetništva definirano je 11 programskih aktivnosti među kojima su kreditiranje, informiranje, edukacija, savjetovanje, mentoriranje, poticanje poduzetničkih zona, inovatorstva, ali i sve aktivnosti koje su potrebne kako bi poduzetništvo na području županije doživjelo dodatnu ekspanziju. Unutar tih aktivnosti provodi se 30-ak različitih projekata poticanja poduzetništva, a za ove aktivnosti ukupno je osigurano 7,5 milijuna kuna. Osim Županije, u provedbu aktivnosti uključene su i jedinice lokalne samouprave i institucije poduzetničke podrške, prije svega poduzetnički inkubatori, komore, udruge malih poduzetnika, a i sami poslovni subjekti. Ono na čemu posebno radimo, a s čim smo započeli prošle godine su različiti programi poticanja zapošljavanja, odnosno programi prekvalifikacija kojima nastojimo odgovoriti na specifične zahtjeve tržišta rada. Vrlo su nam važni i programi kreditiranja, a Osječko-baranjska županija bila je prva institucija u Hrvatskoj koja je uspjela ponuditi poduzetnicima beskamatne kredite – istaknula je pročelnica.

Vijećnici su prihvatili i Izvješće Župana Osječko-baranjske županije o radu u razdoblju od 21. svibnja do 31. prosinca 2021. godine, u komu se između ostalog ističe i kvalitetna suradnja Županije i jedinica lokalne samouprave.

Za ostvarivanje uspješnih rezultata potrebna je odlična i protočna suradnja, bez političkih konotacija. Naime, pitanja prostorno-planske dokumentacije su u rukama jedinica lokalne samouprave, slično kao i imovinsko-pravni odnosi, a to su stvari koje su potrebne u realizaciji projekata. Zato neprestano naglašavam da je u svemu ključna suradnja na lokalnoj razini, između načelnika i gradonačelnika i Županije, jer ćemo na taj način, sa smanjenim rashodima napraviti puno više. Jedan od primjera takve suradnje je i osiguravanje besplatnog obroka za sve osnovnoškolce, ali i sufinanciranje kamate stambenih kredita zbog čega su, krajnjim korisnicima omogućeni gotovo beskamatni krediti. Izgradnju prijeko potrebne Srednje škole u Donjem Miholjcu realiziramo zajedno s Gradom i Vladom RH, odnosno resornim ministarstvom. Isto tako u Osijeku realiziramo izgradnju Gospodarskog centra i projekt revitalizacije OLT-a. Cilj nam je sustavno i planski razvijati Osječko-baranjsku županiju u svim područjima za koja smo nadležni. Svi projekti koje razvijamo i koji su u fazi realizacije su osmišljeni tako da generiraju daljnji razvoj i gospodarske aktivnosti – zaključio je župan Ivan Anušić.

Izvor: OBŽ