WiFi4EU- Besplatni vaučeri za Wi-Fi

Nakon puno problema, odabrani su prvi dobitnici vrijednosnih kupona u inicijativi “WiFi4EU”. Riječ je o projektu Europske komisije putem kojeg se financira besplatno uvođenje interneta u 224 hrvatska grada i općine, a među odabranima su Beli Manastir, Darda, Draž i Kneževi Vinogradi.
Općina Darda je već pokrila dio Darde, a kroz ovaj projekt bit će pokriveno naselje Mece, tvrdi donačelnik Antonio Branilović.

{mp3}2018/branilovic{/mp3}
Europska komisija objavila je službene rezultate, odnosno dobitnike vrijednosnih kupona nakon prvog Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih inicijativi „WIFI4EU“, koji je trajao od 7. do 9. studenoga 2018. godine. Putem održanog poziva dodijeljeno je 2800 vrijednosnih kupona, ukupne vrijednosti 42 milijuna eura. Prijavitelji iz Republike Hrvatske osvojili su maksimalni broj vrijednosnih kupona koji je bilo moguće osvojiti na održanom Pozivu prema utvrđenim pravilima (8%).Na natječaj se prijavilo 366 jedinica lokalne samouprave od kojih je 224 osvojilo vrijednosne kupone u iznosu od 15.000 eura, ukupne vrijednosti 3,36 milijuna eura. Komisija je zaprimila preko 13.000 prijava iz svih zemalja članica, od čega je 4.000 prijava bilo zaprimljeno u prvih deset sekundi od otvaranja poziva.

Putem natječaja WiFi4EU, Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a ukupna vrijednost programa je 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Gradovi i općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice, a na njima se neće prikupljati osobni podaci korisnika te će biti bez reklama.

Europska komisija do kraja 2019. planira održati još tri poziva na kojima će se dodjeljivati vrijednosni kuponi  putem „WIFI4EU“ inicijative, a na kojima će jedinice lokalne samouprave iz Republike Hrvatske koje nisu odabrane ili nisu sudjelovale na ovom Pozivu, moći ponoviti svoju prijavu.