Vlada donosi nove mjere vezane uz cijene naftnih derivata

U Banskim dvorima sinoć je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića s ministrima. Razgovaralo se o nekoliko tema, a najvažnija je ona koja se tiče cijena goriva. Vlada je, kako znamo, do sada nekoliko puta pomagala građanima, ublažavala cijene goriva, a namjera je, kako doznajemo, da to učini i ovoga puta, javlja novinar Šime Vičević u središnjem Dnevniku HTV-a.

Kada se teoretski ublažavanje cijena ne bi dogodilo, prema najavama cijena dizela mogla bi skočiti na 14,52 kn po litri, a cijena eurosupera na 14,20 kuna, kaže.

– Ono što Vlada sada može učiniti jest rezanje trošarina kao što je to učinila prethodna dva puta, međutim manevarski prostor je sve uži i uži s obzirom na granice koje postavljaju europske direktive. Tako je preostalo svega 20-tak lipa za rezanje trošarina kada govorimo o dizelskim gorivima, a 40-tak lipa kada govorimo o onim benzinskim. Potencijalna rješenja mogu se kriti u PDV-u, odnosno trgovačkim maržama, međutim sve opcije su još uvijek na stolu i razmatraju se, rekao je Vičević.

– Konačnu odluku vlada bi, kako doznajemo, trebala donijeti danas na telefonskoj sjednici ili na redovitoj sjednici, a ovisno o tome kada odluka bude izglasana dan kasnije na snagu bi trebala stupiti i Uredba o maloprodajnim cijenama goriva, javio je Vičević.

Izvor: HRT