Više od 10 milijna kuna potpore Mađarima u Hrvatskoj

Na osnovu strategije ruralnog i gospodarskog razvoja DZMH, uz potporu Vlade Mađarske, Zaklada Economica Hungarica ponovno je oglasila natječaj za poticanje gospodarstva za Mađare u Hrvatskoj. Ovaj puta natječaj je bio namijenjen za nabavu opreme. Cilj natječaja je isplata nepovratnih sredstava poljoprivrednicima, obrtnicima, kao i pravnim osobama u kategoriji mikro i malih poduzetnika kako bi se ojačala i razvila gospodarska djelatnost.

Hajnalka Paliž Tot, predsjednica zaklade, za mađrski list Kepes ujsag izjavila je kako su izvijestili sve prijavljene o rezultatima natječaja.

Ukupno je 97 pozitivno ocijenjenih, koji će dobiti poticaj, od njih je 67 prijavljenih za nabavu poljoprivredne opreme, a trideset ih je u kategoriji poduzetnika. Ukupan iznos potpore nešto malo premašuje 498 milijuna forinti – izjavila je predsjednica za list.

Prilikom dostave ponude cijena u ured zaklade, svaki dobivatelj potpore dobit će termin za potpisivanje ugovora, odnosno popis neophodnih dokumenata za priložiti uz potpisivanje ugovora.

Zbog epidemije korona virusa i na dalje neće biti svečanog, zajedničkog potpisivanja ugovora, već dobivatelji potpora trebaju doći pojedinačno prema rasporedu dobivenih termina. Ugovori će biti potpisivani od 11. travnja.

Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH, zahvalio je Vladi Mađarske na najnovijoj pomoći.

Sve to je ogromna pomoć Mađarima u Hrvatskoj. Već do sada jako puno toga možemo zahvaliti Vladi matične države i premijeru Viktoru Orbánu. U našem, poljoprivrednom kraju, se na ovaj način pomoglo mnogim obiteljima kako bi osigurali svoju egzistenciju, takve potpore pridonose tome da Mađari u Hrvatskoj budu zadovoljni na svojoj rodnoj grudi – rekao je Róbert Jankovics.

Kepes ujsag