Vinski maraton 22. i 23. rujna u Zmajevcu

Vinarija Kusić u Zmajevcu bila je domaćin konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji 18. Vinski maraton koji će se održati 22. i 23. rujna. Ove godine ta jedinstvena eno – gastro – turistička priča bilježi 18 godina od svog osnutka. Od početnih četrdesetak sudionika, Vinski je maraton prerastao u jedinstven doživljaj na kojem lokalni vinari imaju priliku predstaviti se sve većem broju vinomaratonaca.

Kristijan Horvat, član organizacijskog tima, kaže kako iz godine u godinu sve više raste zanimanje sudionika i posjetitelja za Vinski maraton. Samo prošle godine sudionici su pristigli iz 14 zemalja, a zmajevački su surduci ugostili gotovo 15.000 posjetitelja. Prema riječima Horvata smještajni kapaciteti za maratonski vikend u rujnu su popunjeni, ne samo u Baranji već i na širem osječkom području. Promjena u odnosu na prošlu godinu je činjenica kako se 80% sudionika prijavilo za oba dana Vinskog maratona.

Predstavio je i program ovogodišnjeg Maratona. U petak, 22. 09., održat će se Premium maraton, posvećen svim vinskim znalcima, na kojem će se obilaziti vinski podrumi i kušati vina ovjenčana nagradama.Večer će završiti velikom koncertom na kojem će nastupiti Zejna Murkić i Haris Džinović.

U subotu, 23.09.,održava se središnji događaj s početkom u 14 sati. Svim gostima na raspolaganju će biti tridesetak vinskih podruma u kojima će Maratonci moći kušati vina lokalnih vinara. U oba surduka, Katoličkom i Reformatorskom, održavat će se tijekom cijelog dana bogat kulturno zabavni program koji završava koncertom mladog pjecača iznimnih vokalnih mogućnosti, Adija Šoše.
Čitav program vode Renata Sopek i Monika Molnar.

“S velikim zadovoljstvom podupiremo ovumanifestaciju. Ona je zapravo prikaz nestvarnog napora mještana Zmajevca, prilika da mali vinari kojih ovdje ima tridesetak prikažu i prodaju svojim trudom proizvedena kvalitetna vina baranjskog vinogorja. Drago nam je kad gosti iz cijeleHrvatske i Europe dolaze u ovo malo baranjsko mjesto ne bi li se upoznali s lokalnim običajima, hranom i turističkom ponudom”, naglasio je Robert Jankovics, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske koja je pokrovitelj Vinskog maratona.

Na Vinski se maraton može prijaviti putem poveznice objavljenje na Facebook i Instagram profilu Vinskog maratona, a za sve koji žele organiziran je i autobusni prijevoz iz Osijeka.

Otvoren je i Youtube kanal: Vinski maraton 2023, na kojem se posjetitelji mogu upoznati s lokalnim vinarima,tradicijom i običajima ovog dijela Hrvatske.

Organizator manifestacije je Udruga za njegovanje običaja Mađara – Surduk iz Zmajevca.