Vera Svoboda darovala ‘zlataru’ Muzeju Slavonije

Vera Svoboda je Muzeju Slavonije u Osijeku darovala ‘Zlataru’, narodnu nošnju staru 150 godina, nošnju iz Koritne, koju je dobila na prvim Đakovačkim vezovima i kojom je obišla svijet nastupajući kao istinska diva tamburaške narodne i zabavne glazbe. Darovala je nošnju kao buduću sastavnicu ostavštine nje i Julija Njikoša, njezina pokojnog supruga, također velikana domaće glazbene scene.

– ‘Zlatara’ iz Koritne, načinjena prije 150 godina jedinstvena je i iznimno vrijedna – kazala je za Radio Osijek kustosica Etnografskog odjela Muzeja Slavonije Tinde Šipoš Živić, dodajući kako Muzej u svojoj zbirci ima puno izložaka iz tradicijske narodne baštine, no da je svaki eksponat poseban i velike vrijednosti, poput ovog.

Radio Osijek nadalje dodaje kako su prvi Vezovi održani ’56. godine, da je na njima Josip Broz Tito bio počasnim gostom. Nošnja je bila priređena za Jovanku Broz, no kako ona nije došla, nošnju je dobila Vera Svoboda.

– Na moju veliku sreću. Organizatori su nošnju odlučili pokloniti meni, pa sam u njoj nastupila na priredbi, ali i proputovala cijeli svijet, Nosila sam ‘zlataru’ na sebi i svoju Šokadiju u srcu – kazala je Svoboda.

Vera Svoboda dobitnica je Porina za životno djelo. Primila ga je u Osijeku ove godine u prepunoj dvorani Gradski vrt, uz ovacije svih glazbenika i posjetitelja.

Foto: Grgur Marko Ivanković, Muzej Slavonije Osijek