Uručeni ugovori o dodjeli sredstava za prehranu učenika u riziku od siromaštva

Osječko-baranjska županija i Grad Osijek potpisali su Ugovore o dodjeli sredstava za projekte financirane iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije koje im je dodijelila državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić. U ime Osječko-baranjske županije, Ugovor je potpisao zamjenik župana Josip Miletić, a u ime Grada Osijeka zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

– Današnjim potpisivanjem ugovora za projekt pod nazivom ”Vrijeme je za školski obrok 2022./2023.“ u ukupnoj vrijednosti od gotovo milijun kuna, osigurana je školska prehrana za 994 učenika iz 18 škola kojima je osnivač Osječko-baranjska županija. Važno je naglasiti da smo ovim projektom, ali i projektom „Školski obrok za sve“ osigurali besplatnu prehranu za sve osnovnoškolce s područja naše županije, što je bio jedan od najvažnijih ciljeva župana Ivana Anušića u prvom mandatu. Zahvaljujući suradnji s Vladom RH činimo i činit ćemo sve da bi naša djeca imala još bolje uvjete u školama – kazao je Miletić.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike provodi niz aktivnosti i mjera usmjerenih na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti, istaknula je državna tajnica Margareta Mađerić, a mnogi od njih usmjereni su upravo na djecu i obitelji.

Programe i projekte financiramo iz proračunskih sredstava i europskih fondova, a jedan od tih projekata je i ovaj za koji smo danas potpisali ugovor s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom. On je financiran iz FEAD-a, a usmjeren je obrocima u školama za djecu u riziku od siromaštva. Temeljem toga, u Osječko-baranjskoj županiji pokrit ćemo 37 škola, odnosno 1842 učenika, a tijekom šestogodišnjeg razdoblja u Hrvatskoj je na ovaj način, u 500 škola financiran obrok za više od 30.000 djece u iznosu oko 134 milijuna kuna. Važno je istaknuti da je u provedbi ovakvih projekata važna suradnja s gradovima i županijama, a odličnu suradnju naše ministarstvo ima upravo s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom u provođenju socijalnih politika koju ćemo sigurno nastaviti i u budućnosti – naglasila je Mađerić.

Grad Osijek prijavio je projekt „Škole jednakih mogućnosti 7“ u koji su uključene sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Osijek. Ukupna vrijednost projekta je 861.525,00 kn, a planira se osigurati 900 obroka tijekom 2022./2023. nastavne godine.

 – Grad Osijek već 7 godina koristi ova sredstva (od 2016. godine) i do sada je kroz program FEAD osigurao 5.415.508,00 kn za 953.050 obroka za djecu u osnovnim školama. Bitno je naglasiti da imamo iznimno dobru suradnju s Osječko-baranjskom županijom u osiguravanju besplatne prehrane za svu djecu u našim osnovnim školama, a najvažnije nam je omogućiti zadovoljstvo svoj djeci neovisno o socijalnom i materijalnom statusu kako se nijedno dijete ne bi osjećalo diskriminirano – zaključila je zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković.