Večer vina i umjetnosti

Dugoočekivana manifestacija Večer vina i umjetnosti održana je u osječkom Perivoju kralja Tomislava. Riječ je o manifestaciji koja se organizira od 2013. godine tri puta godišnje, no zbog pandemije korona virusa ovogodišnje proljetno izdanje je izostalo. Da Osječani i njihovi gosti prepoznaju vrijednost Večeri vina i umjetnosti govori veliki broj posjetitelja. Gradski park, u kojem je prvi put održana manifestacija, pokazao se kao izvrsno mjesto za susret vina, umjetnosti i dobre atmosfere.

“Unatoč pandemiji, uspijevamo iznaći način da održimo naše već etablirane manifestacije koje su uvijek dobro posjećene. Osječko-baranjska županije ima vrlo kvalitetnu vinsku kartu u svoja četiri vinogorja, a ovo je izvrstan način da osim vina, posjetitelji upoznaju i naše vinare i čuju njihove vinske priče.” – rekao je župan Anušić.

“Ova manifestacija je izvrstan turistički proizvod koji može stati uz bok brojnih velikih manifestacija u Hrvatskoj pa i šire- Izvrstan je to spoj vina i umjetnosti gdje se uz brojne vinare predstavlja i naš Muzej likovne umjetnosti s radionicom vinotisak” – rekla je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport.
Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić pozdravio je ideju nove lokacije, naglašavajući kako mu je drago da su osječki parkovi na ovaj način oživjeli.

“Želim izraziti dobrodošlicu svim Osječanima i njihovim gostima, uistinu smo svi jedva dočekali ovu izvrsnu manifestaciju na novoj lokaciji s obzirom na to da nam je u tijeku obnova Tvrđe”– rekao je Radić.


Projekt prekogranične suradnje koji Turistička zajednica i HAPIH imaju s partnerima iz Mađarske nastoji povezati našu županiju i Villany kroz stvaranje zajedničke geografske regije s obzirom na karakteristike koje ih vežu.

“Vino i je umjetnost, a ova je manifestacija izvrstan promotor naših vina koja su vrlo kvalitetna. Ono što je važno svim proizvođačima vina je promocija jer je to dobar način za pozicioniranje na tržištu, a to im već godinama pruža Večer vina i umjetnosti” – rekla je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.
Organizator manifestacije i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, a ovogodišnju Večer su obogatili i partneri iz Villanyja, udruga ReArt, umjetnik Nikola Faller, Muzej likovne umjetnosti, program In da Sofa te brojni drugi.

Pozitiva koju nosi Večer vina i umjetnosti se seli s jedne lokacije na drugu i dok su radovi u Tvrđi, morat ćemo mijenjati lokacije. Park ima svoje prednosti, sam po sebi je izvrsna scenografija prirodne baštine, kao što je Kazamat bio kulisa kulturne baštine – istaknula je Ivana Jurić, direktorica TZ OBŽ.
Sudeći po brojnim posjetiteljima, prva ovogodišnja Večer vina i umjetnosti u osječkom parku ispunila je sva očekivanja. Bude li epidemiološka situacija dozvoljavala, na jesen nas očekuje drugo izdanje, na jednoj od prekrasnih osječkih lokacija.