Varga u Brifingu o nepoznatoj baranjskoj povijesti

Gost emisije Brifing bio je bivši načelnik Općine Bilje Darko Varga koji je tu dužnost obnašao tijekom progonstva i teškog razdoblja mirne reintegracije. Razlog gostovanja je njegov dugogodišnji rad na temama vezanim za hrvatsku povijest, sa posebnim naglaskom na Baranju i Osijek. Nedavno je objavio knjigu “Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih”, a svoje radove objavljuje u glasniku njemačke narodnosne zajednice Jarbuch. Jedna od zapaženijih publikacija je o velikom europskom graditelju orgulja Josefu Angsteru, rođenom u Jagodnjaku iz obitelji austrijskih doseljenika. Osim u većini crkava u Baranji i širom tadašnje monarhije, sagradio je orgulje u crkvi Notre Dame i crkvu Svetog Trojstva u Parizu.
Najveće su mu djelo orgulje u bazilici Sv. Stjepana u Budimpešti, a sagradio je 45 orgulja u Hrvatskoj. Ali Baranja obiluje malo poznatim značajnim osobama tadašnjeg doba, tvrdi Varga.
{mp3}varga miterpaher{/mp3}
Varga naglašava kako se o Baranji još puno toga ne zna, što bi se moglo staviti u svrhu razvoja turizma. Ističe nekoliko nepoznatih detalja iznimno značajnih za Baranjsku povijest, koju je provukao kroz svoju nedavno objavljenu knjigu “Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih”.
{mp3}varga zrinski{/mp3}
Najveće Vargino otkriće iz peštanskih i pečuških arhiva je nestali baranjski grad Danovac smješten između Popovca i Topolja.
{mp3}varga danovac{/mp3}

Karta iz 1700-te godine