Ustavan Zakon o vodnim uslugama, sigurna samostalnost Baranjskog vodovoda

Važnom strateškom činjenicom saborski zastupnik Robert Jankovics smatra očuvanje samostalnosti Baranjskog vodovoda. U siječnju 2021. godine na snagu je stupio novi Zakon o vodnim uslugama, a zatim i Uredba o uslužnim područjima kojom je predviđeno okrupnjavanje vodokomunalnog sektora, odnosno njihovo spajanje.

Dvadesetak jedinica lokalne samouprave zatražilo je ocjenu ustavnosti spomenutog Zakona..

Robert Jankovics

Umjesto dvjestotinjak vodovodnih tvrtki, Zakon i Uredba uvode četrdesetak uslužnih područja na način da se manji vodovodi pripoje većima. Osnovni kriterij za uspostavu uslužnih područja je isporuka vode od minimalno dva milijuna kubika godišnje, a iznimka je isporuka od 800.000 do milijun kubika vode godišnje uz ispunjavanje dodatnih kriterija, što Baranjski vodovod, s ukupno isporučenih 806.000 kubika u prošloj godini, spašava od pripajanja osječkom Vodovodu, potvrdio nam je direktor Krunoslav Rob. Tako će na području Osječko-baranjske županije bit tri uslužna područja: Vodovod-Osijek, Baranjski vodovod i Đakovački vodovod.

Baranjski vodovod pruža uslugu distribucije pitke vode za za oko 8000 korisnika, od koji je više od 800 pravnih osoba. Uslužno područje obuhvaća grad Beli Manastir uz općine Kneževi Vinogradi, Draž, Petlovac, Čeminac, Popovac i naselje Zlatnu Gredu na području općine Bilje.

Krajem prosinca u Zagrebu su uručeni ugovori o sufinanciranju projekata između Hrvatskih voda s jedne strane i javnog isporučitelja vodnih usluga kao prijavitelja s druge strane. Pet ugovora vrijednih 37,6 milijuna kuna potpisao je direktor Baranjskog vodovoda Krunoslav Rob, a njima će se izgraditi vodoopskrbni cjevovod za naselja Podolje, Novi Bezdan i Puškaš, magistralni cjevovodi u Belom Manastiru između Branjinog Vrha i Šumarine, te između crpilišta Livade i vodospreme Brdo. Osim toga, izmijenit će se i sistem tlakova gradske mreže kako bi se izbjegla česta puknuća cijevi.