Uskoro novi cestovni prijelaz HR-HU: Kneževo – Sárok

Nedavno je održan sastanak dvojice ministara vanjskih poslova, hrvatskog Gordana Grlića Radmana i mađarskog Pétera Szijjártóa uz nazočnost ministra regionalnog razvoja i fondova EU Šimu Erlića i saborskog zastupnika Roberta Jankovicsa.

Jedna od tema bili su novi granični prijelazi između Hrvatske i Mađarske, o čemu smo već govorili u programu Radio Baranje početkom godine.

Očekuje se prekategorizacija ceste od Kneževa prema Sároku (HU) čime će se stvoriti preduvjeti za otvaranje još jednog kopnenog prijelaza između Hrvatske i Mađarske, rekao je Jankovics.

Riječ je o neasfaltiranoj cesti dužine nešto više od 1,5 kilometara. Drugi takav cestovni prijelaz otvorit će se na području Međimurja.

Drava jest prirodna prirodna prepreka između Hrvatske i Mađarske, no svakako nije opravdanje što na 300 kilometara državne granice s Mađarskom imamo 5 prijelaza” rekao je Jankovics i dodao kako je jedan od osnovnih ciljeva ovakvih cestovnih prijelaza razvitak pograničnih područja, a nova će se cesta povezati s postojećom infrastrukturom s obje strane granice i omogućiti ravnomjerniji razvoj Općini Popovac i susjednom području u Mađarskoj.