Upisi: Mjesta u deficitarnim zanimanjima i dalje ima

Tri belomanastirske srednje škole ove će školske godine pohađati oko 700 učenika, a od toga oko 200 u prve razrede. Za sada je broj identičan prošlogodišnjem, s tim da je drugi upisni krug u tijeku. Ravnateljica 2. srednje škole Blaženka Kalčić tvrdi kako je mjesta ima za zanimanja hotelijersko turistički tehničar, a slijedi kuhar i konobar. Brojni su upiti sa Jadrana za ova zanimanja, a ima još 64 slobodna mjesta. Osim toga mjesta ima i u zanimanjima ekonomist, upravni referent, frizer, kozmetičar i prodavač, potvrdila je ravnateljica.  
Trend broja upisanih u prve razrede u gimnaziju i dalje je u padu, pa je za sada u prvi razred upisano 25 učenika što je za dvadesetak manje nego prošle godine. Prvu srednju školu pohađat će malo veći broj učenika nego prošle godine ili oko 300 učenika, odnosno 90-ak u prvi razred. Kao i prošlih godina najveće zanimanje je za zanimanja je tehničar za računalstvo, a od trogodišnjih Cence (CNC) operater, odnosno računalno upravljanje strojevima. Ravnatelj Prve srednje škole Marko Ilijašev je ipak zadovoljan povećanjem brojem upisanih učenika.

{mp3}2017/ilijasev upisi{/mp3}
Iako učenici sve više pokazuju razumijevanja za potrebe gospodarstva i dalje je problem s pojedinim zanimanjima, iako neke tvrtke stipendiraju učenike i odmah nakon školovanja nude stalan posao.

{mp3}2017/ilijasev bravari{/mp3}