U tijeku obnova spusta u Batini

U tijeku je rekonstrukcija dionice županijske ceste ŽC 4018 s kolnikom od sitne kamene kocke na ulazu u Batinu od 650 metara, za što je osigurano 678.877 eura. Investicija je to Županijske uprave za ceste, na dionici koja već godineme vapi za obnovom jer spust od kocke obnovu nije doživio niz godina. Stoljećima je ta cesta bila jedini ulaz u Batinu, a kamen je postavljen 20-ih godina prošlog stoljeća. Tijekom Batinske bitke, bila je najbitnija cesta koja je omogućavala prodor sovjetskih postrojni Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž, tvrtdi kako su Nijemci pokušali minirati cestu te ispod bušili rupe, koje su poslije zalivene betonom. Nakon rata cesta je obnovljena, a nova velika oštećenja nastala su prije nešto više od deset godina, kada je građen vodovod.
Prva znatnija količina kiše napravila je desetak metara široku i tri-četiri metra duboku jamu koja se otvorila s desne strane ceste idući prema gore. Jama je sanirana tako da je u nju ubačena velika količina pijeska i kamena,ali to nije bilo trajno rješenje. Tijekom Domovinskog rata tzv. JNA sagradila je tenkovsku cestu od Zmajevca ispod brda kroz šumu Blaževica do Batine što je smanjilo pritisak na spust. Nažalost, nije rijetkost da se vozila oštete, što nije dobra slika za strance koji ulaze iz Srbije.

Ona nam je spoj s općinskim sjedištem i najkraći put prema sjevernom dijelu Baranje i Mađarskoj, a puno će značiti i u smislu razvoja turizma, jer je sve više zainteresiranih za tamošnje podrume i gatore ukopane u liticu uz cestu, tvrdi Šipoš.