U Švedskoj muzej selfija, u Zagrebu muzej kanabisa

Novi “muzej” selfieja otvoren u Švedskoj mijenja dosadašnje uzuse tako što posjetiteljima omogućuje da istodobno budu umjetnici i eksponati. Na zidovima novootvorenoga štokholmskog muzeja zanimljiva anglofonog naziva – Youseum, nema umjetničkih djela.

Umjesto toga, njegove svijetle prostorije služe kao zabavna pozadina za selfije ili videozapise posjetitelja.

Možete snimiti cool slike i stvoriti cool sadržaj za svoj Instagram… Ovo je savršeno mjesto za TikTok, kaže menadžerica Sofia Makiniemi AFP-u dok s ponosom pokazuje “Emoji sobu” ispunjenu prepoznatljivim plavim i žutim kružićima, koji prikazuju nasmiješena i namrštena lica.

U ostalim prostorijama možete utonuti u mnoštvo mekanih pjenastih kuglica u boji slatkiša, zauzeti pozu pod neonskim svjetlima ili sjesti u golemu ružičastu ljuljačku te ondje napraviti novu profilnu sliku.

Hrvatski muzej kanabisa

Uz ulaznicu koja se može smotati i popušiti, novi hrvatski muzej kanabisa nudi iskustveno putovanje kroz opojnu povijest te biljke i usput odaje počast reggae glazbi i filmovima na temu marihuane.

Otvoren nasuprot glavnoj zagrebačkoj policijskoj postaji u Hrvatskoj, gdje je rekreativna uporaba marihuane još uvijek zabranjena, ovaj muzej posljednji je nizu neobičnih muzeja otvorenih u hrvatskome glavnom gradu, poput muzeja mamurluka, prekinutih veza i muzeja osamdesetih.

Biljka je prisutna u povijesti čovječanstva u gotovo svim civilizacijama i nedvojbeno zaslužuje muzej“, rekao je vlasnik muzeja Tvrtko Kracun.

U muzeju konoplje, posjetitelje se vodi kroz višetisućljetnu povijest biljke, koja je ispričana video zapisima, posterima i izložbenim primjercima.

Za konoplju se vjeruje da je prvi put uzgojena u središnjoj Aziji prije otprilike 10.000 godina, a otad je postala kulturno i ekonomski značajna diljem svijeta.
Biljka ima tisuće načina primjene, uključujući i proizvodnju ulja, brašna, kozmetike, životinjske hrane, tekstila, užadi i građevinskog materijala, prema muzeju.

Muzej se također usredotočio na “rekreativnu uporabu“, pored napisanih upozorenja o zdravstvenim rizicima koji prate pretjeranu konzumaciju marihuane.

Ukorijenjena u povijesti

U muzeju su izloženi i “bongovi“ (vodene lule za pušenje) uz opise legendarnog glazbenog festivala Woodstocka 1969. godine, iznad kojeg je lebdio “oblak“ dima marihuane, rezultat izdisaja na desetke tisuće prisutnih fanova.

Ondje se nalazi i šator koji prikazuje proces uzgoja konoplje, s posebnim svjetiljkama i živom biljkom.

Hrvatska dopušta kupovinu konoplje s udjelom od 0.2 posto THC-a, glavnog psihoaktivnog sastojka biljke. Muzej u svom predvorju prodaje i mnoge popularne proizvode koji sadrže legalan sastojak kanabidiol (CBD), poput pića, ulja i sprejeva. Činjenica da se muzej nalazi toliko blizu policijskoj postaji puka je slučajnost, rekao je Kracun. 

Ulaz u muzej besplatan je djelatnicima ministarstva unutarnjih poslova, zdravstva i poljoprivrede, koja su odgovorna za regulaciju konoplje.