U Suzi se ponovno čuje zvono

Suza: oprema za razglas zvona reformirane crkve nedavno se pokvarila, popravio ju je, uz financiranje mađarske vlade i DZMH mađarski stručnjak József Konkoly.

U većini mjesta danas se zvona više ne oglašavaju uz ljudsku snagu već uz električnu opremu za razglas, iako je često nije baš elegantno rješenje da se toranj ozvuči zvučnicima u kojima se pušta zvuk zvona.

Posljednji zvonar reformirane crkve u Suzi bio je Antun Kovačević, koji je vukao zvona u podne, za vrijeme propovjedi, u slučaju smrti i pritom održavanih ceremonija. Električnu opremu uveo je József Konkoly, mađarski stručnjak, još početkom 2000-tih godina, koji je već ranije diljem Baranje odrađivao slične zadatke.

Oprema za razglas zvona reformirane crkve nedavno se pokvarila.

Zadnjih smo godina, nažalost imali više problema, crkva je prokišnjavala, grom je udario u toranj, trebalo ga je popraviti. I oprema za razglas se pokvarila, popravak je dosta veliki trošak, kojega su financirali mađarska vlada i DZMH – izjavio je za list Kepes Ujsag Đerđ Varga, seoski župnik.

Popravak su obavili József Konkoly i njegov tim.

Rado dolazimo u ovaj kraj u kojem smo radili već na puno crkava. Magnet zvona u Suzi stavili smo prije više od dvadeset godina, a sada su me opet pozvali jer se nešto uglavilo u mehanizam za ljuljanje i pregorjelo je. Tako sam morao upotrijebiti za četrdeset kilograma više bakrene žice, što je nažalost dosta skupo, ali je oprema izdržala više od dvadeset godina, nadamo se da će opet izdržati barem toliko, na radost mnogih – izjavio je za list Kepes Ujsag József Konkoly, majstor za električna zvona i opremu za crkvene tornjeve.

U Suzi se reformirana crkva nadvila nad selo na jednom impozantnom uzvišenju i danas je postala simbolom sela. Ovdje je na prijelazu 13-14. stoljeća prvi puta izgrađena crkva u gotičkom stilu na čijim ruševinama je kasnije sagrađena reformirana crkva. Trenutni izgled dobila je 1869. godine. Za vrijeme prvoga svjetskoga rata odnesena su dva od tri zvona, 1930-tih mještani su ponovno kupili nova zvona. Danas su u tornju reformirane crkve u Suzi dva zvona, koja opet mogu funkcionirati zahvaljujući obnovljenom mehanizmu za ljuljanje i zvoniti za podne te pozvati vjernike na propovijed.

Kepes Ujsag